Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
acropolis.jpg
Georg Perlberg, Scène de bataille - Siège de l'Acropoles, pendant la Guerre d'indépendance grecque

Τι λένε οι Οθωμανοί για το 1821

Με την επέτειο των 200 ετών της Επανάστασης προ των πυλών, νέες ιστορικές προσεγγίσεις διατυπώνονται και διάφορες πηγές έρχονται στο φως προκειμένου να αναδείξουν πρόσθετες ερμηνείες και πλευρές των γεγονότων της περιόδου. Μία από αυτές είναι και η διερεύνηση του «άλλου», ήτοι της οθωμανικής οπτικής για το ’21.
Georg Perlberg, Scène de bataille - Siège de l'Acropoles, pendant la Guerre d'indépendance grecque

Φέτος, η 25η Μαρτίου δεν εορτάζεται με παρελάσεις εξαιτίας του κορονοϊού. Σε ένα χρόνο από τώρα, όμως, θα εορταστούν (εκτός απροόπτου) οι δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως μαρτυρούν ποικίλες δράσεις που έχουν γνωστοποιηθεί, πέρα από τη σύσταση της κεντρικής επιτροπής Ελλάδα 2021:

Οι δράσεις αυτές φαντάζουν εύλογες και αντίστοιχοι εορτασμοί έλαβαν χώρα στη Γαλλία το 1989 για τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και στις ΗΠΑ το 1976 για τα 200 έτη της ανεξαρτησίας τους. Πρόκειται, όπως αναφέρει ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, για «πανάρχαιους μνημονικούς μηχανισμούς που δημιουργούν πολιτισμική μνήμη και ανανεώνουν τους συλλογικούς δεσμούς». Εκτός όμως από τον εορταστικό τους χαρακτήρα και τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη