
Όταν η κουλτούρα της ακύρωσης συναντά το εφηβικό μπούλινγκ
Το cancel culture ή κουλτούρα της ακύρωσης αποτελεί ισχυρό όπλο της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι στην όποια μορφή αδικίας – όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των απολύσεων των διανομέων του e-food, προ μηνών, όταν η μαζική κατακραυγή πήρε τη μορφή ψηφιακής, συνδικαλιστικής χιονοστιβάδας. Και στην περίπτωση του #metoo, διεθνούς και ελληνικού, η κουλτούρα της ακύρωσης θεωρήθηκε από τους περισσότερους κάτι θετικό.
Ταυτόχρονα όμως, ειδικά στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους πιο «αδύναμους» ή τους πιο θαρραλέους. «Θύματα αυτής της βίαιης ενέργειας θεωρώ πως μπορούν να πέσουν όλα τα παιδιά τόσο για τον τρόπο σκέψης τους ή για πράγματα που τους αρέσουν, τα οποία ίσως να μην είναι αποδεκτά από το σύνολο» λέει η Ξ.Δ., μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στη Σαλαμίνα.

Τα ξεκαθαρίσματα των ηλικιών αυτών είναι συχνά η αθώα, δίκαιη και ανώδυνη έκφραση της κουλτούρας της ακύρωσης – ό,τι συνέβαινε πάντα, δηλαδή. Με τη διαφορά ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η καθοριστική επέμβαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου «δέκα νοματαίοι ισοδυναμούν με ολόκληρο τον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά λέει μία ηρωίδα-μαθήτρια της σειράς Euphoria στο HBO.
Όταν το πράγμα χοντραίνει
«Είμαι