Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceosteoporosis.jpg

Οστεοπόρωση: η σιωπηλή πάθηση

Μία στις τρεις Ελληνίδες και ένας στους πέντε Έλληνες θα εμφανίσουν οστεοπόρωση. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να προλάβει ή να φρενάρει κανείς αυτή τη σιωπηλή νόσο, που συνήθως μας στέλνει στον γιατρό μόνο όταν έχει ήδη πλήξει την ποιότητα της ζωής μας.

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 600.000 γυναίκες και περί τους 100.000 άντρες έχουν διαγνωστεί με οστεοπόρωση. Υπολογίζουμε, όμως, ότι μία στις τρεις Ελληνίδες μετά την εμμηνόπαυση θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Το ίδιο ισχύει για έναν στους πέντε Έλληνες, μετά την ηλικία των 70 ετών», λέει στο inside story η Κωνσταντίνα Κούρου, υπεύθυνη του Κέντρου Οστεοπόρωσης της κλινικής Λητώ και Επιμελήτρια Α' της Η' Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής ενός μεγάλου ποσοστού, ειδικά γυναικών; Αρχικά, στα πρώτα στάδια, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Αυτή είναι και η παγίδα για πολλές από εμάς, που δεν σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους γιατρούς πάρα μόνο όταν η νόσος έχει ήδη προχωρήσει. Στα πρώτα στάδια, η οστεοπόρωση δεν δίνει συμπτώματα, γι' αυτό και είναι γνωστή ως η σιωπηλή πάθηση. Το αποτέλεσμα; Είναι πολύ συνηθισμένο να υποδιαγιγνώσκεται και κατά συνέπεια να υποθεραπεύεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Η οστεοπόρωση είναι μια συστηματική σκελετική διαταραχή που έχει ως συνέπεια τη μείωση της αντοχής των οστών, τα οποία γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα», μας λένε η Δρ Κούρου και ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη