Τη θέση περί βιασύνης της κυβέρνησης να «τακτοποιήσει» το θέμα της πΓΔΜ ασπάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη να υπογραμμίζει διαρκώς ότι «η επισπεύδουσα είναι η γειτονική χώρα, καθώς θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο».
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και πρώτα-πρώτα ας θυμηθούμε την εσωτερική κατάσταση της γειτονικής χώρας και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ανέδειξαν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, ενός πρωθυπουργού που φαίνεται πιο διαλλακτικός από τους προηγούμενους.
Η βαθιά πολιτική κρίση
Τον Ιανουάριο του 2016 ο εθνικιστής πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοινώνει την παραίτησή του και αναθέτει την εξουσία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Προσωρινός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Εμίλ Ντιμιτρίεφ, τον οποίον ελέγχει απόλυτα ο Γκρούεφκσι.
Τον Δεκέμβριο του 2016 γίνονται τελικά οι εκλογές, στις οποίες ο Γκρούεφσκι αναδεικνύεται νικητής αλλά δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αντίθετα, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος της Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεφ, μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία με τα αλβανικά κόμματα, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, που