Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
homeocentral.jpg

Ομοιοπαθητική μέρος Β’: Οι γιατροί διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Έχει τόσους αφοσιωμένους υποστηρικτές, όσους έχει εχθρούς. Αν σκάψει όμως κανείς βαθύτερα από την επιφάνεια, θα βρει θησαυρό ή άνθρακες; Τα στοιχεία στα οποία βασίζουν οι οπαδοί της ομοιοπαθητικής την πίστη τους δεν αντέχουν στη βάσανο της λογικής και της επιστήμης, σύμφωνα με τους περισσότερους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας.

Οι υποστηρικτές της αφήνονται κυριολεκτικά «ψυχή τε και σώματι» στη φροντίδα της. Απαντούν σε εξαντλητικά ερωτηματολόγια που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και το πόσες φορές κάνουν έρωτα με τον/την σύντροφό τους την εβδομάδα, και άλλες προσωπικές λεπτομέρειες που θεωρούνται σημαντικές για την αξιολόγηση της συνολικής τους εικόνας. Γι’ αυτούς, η ομοιοπαθητική δεν είναι απλά μια μέθοδος θεραπείας, αλλά μια συνολική αντίληψη για τη ζωή που περιλαμβάνει ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα, το οποίο μπορεί να γιατρέψει με φυσική μέθοδο και χωρίς παρενέργειες χρόνιες και οξείες παθήσεις. Όλη η φιλοσοφία είναι βασισμένη στο δόγμα «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια», που συνέλαβε ο ιδρυτής της ομοιοπαθητικής Σάμουελ Χάνεμαν τον 18ο αιώνα και έκτοτε παραμένει η σπονδυλική στήλη του συστήματος ομοιοπαθητικής.

Το inside story μίλησε με γιατρούς και από τις δύο πλευρές των “χαρακωμάτων”, για τη μέθοδο που άλλους πείθει, άλλους αφήνει αδιάφορους και ορισμένους εξοργίζει.

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά “φάρμακα”;

Η λέξη φάρμακο είναι ομηρική και η αρχική της σημασία ήταν «φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες». Υπ' αυτήν την έννοια, θα μπορούμε να ονομάσουμε οτιδήποτε «φάρμακο», είτε πρόκειται για ένα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη