Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
067_311301.jpg
[GARO/PHANIE/AFP]

Ομοιοπαθητική: αναγκαία ή επικίνδυνη;

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί κάποτε στο δίλημμα “παθολόγος ή ομοιοπαθητικός” για ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί. Τι είναι όμως τελικά η ομοιοπαθητική, που άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι τη μισούν; Εναλλακτική μέθοδος που συμπληρώνει την κλασική ιατρική, με όφελος για τους ασθενείς, ή κάτι ασαφές και αντιφατικό, βασισμένο σε αυθαίρετες θεωρίες, που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους;
[GARO/PHANIE/AFP]

Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συγκροτήσει ομάδα εργασίας, προκειμένου να αναγνωρίσει με διαδικασίες φαστ-τρακ την ομοιοπαθητική στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής πράξης. Παρότι η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για το θέμα, το υπουργείο δείχνει αποφασισμένο να το “κλείσει”, σύντομα και αθόρυβα. Με αυτήν την αφορμή, το inside story παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε δύο μέρη για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της εποχής μας: Αξίζει η ομοιοπαθητική τον κόπο και τα χρήματά μας;

Διαμάχη αιώνων

Η συζήτηση για τον ρόλο της ομοιοπαθητικής στην σύγχρονη ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες. Τα στρατόπεδα είναι σε γενικές γραμμές τρία:

  • Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πολέμιοι της εναλλακτικής μεθόδου, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αμφίβολο και επιστημονικά μη επαληθεύσιμο σύστημα θεραπείας, με βασικό επιχείρημα ότι η ομοιοπαθητική μέθοδος δεν παρουσιάζει καμία σημαντική πρόοδο εδώ και περίπου 200 χρόνια.
  • Στην αντιπέρα όχθη, οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής και αυτοί που την ασκούν, θεωρούν ότι σε αντίθεση με την κλασική ιατρική μπορεί να θεραπεύσει τις αιτίες, αντί να καταστείλει απλά τα συμπτώματα των ασθενειών.
  • Κάπου στη μέση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη