Οι οικονομικές απάτες με δόλωμα επωνύμους ήρθαν και στην Ελλάδα

Κατασκευασμένα δημοσιεύματα για επενδύσεις σε bitcoin που «προσφέρουν σε απλούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα κέρδη 10.000% και άνω» και προϊόντα ομορφιάς που κάνουν «θαύματα» με τη δήθεν στήριξη γνωστών προσώπων στο ελληνικό κοινό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μαζικά στα social media και στο διαδίκτυο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Ο τηλεπαρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο πρώην εκδότης περιοδικών και επιχειρηματίας Πέτρος Κωστόπουλος, το ζευγάρι ηθοποιών Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Φάνης Μουρατίδης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ανδρέας Αντωνόπουλος και η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου έχουν ένα κοινό: και οι έξι είδαν τους τελευταίους μήνες τα ονόματά τους να πρωταγωνιστούν σε ψευδή ηλεκτρονικά δημοσιεύματα και χορηγούμενες αναρτήσεις στα social media, τα οποία τους εμφανίζουν να προωθούν δημοσίως δύο συγκεκριμένες απατηλές πλατφόρμες επενδύσεων στο γνωστό κρυπτονόμισμα bitcoin.

Πώς «χτίζουν» την παραπλάνηση

Τα πρώτα ψευδή δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο τον περασμένο Μάρτιο και αρκετά συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι σήμερα. Η δομή τους είναι πανομοιότυπη. Ακολουθούν δύο βασικά «σενάρια» με κοινό άξονα και μικρές διαφοροποιήσεις στην πορεία του κειμένου.

Η αφετηρία όλων των δημοσιευμάτων είναι ότι χάρη σε κάποια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin που ανακάλυψαν, οι προαναφερθέντες επώνυμοι υποτίθεται ότι έβγαλαν αθροιστικά αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με ελάχιστο κόπο και ρίσκο, απλά με τη βοήθεια της… τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τα αστρονομικά τους κέρδη που τάχα εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές για να μοιραστούν με τους παρουσιαστές την εμπειρία τους, να κάνουν επίδειξη της πλατφόρμας και να προτρέψουν τους θεατές να ακολουθήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη το παράδειγμά τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.