Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
apati.jpg

Οι οικονομικές απάτες με δόλωμα επωνύμους ήρθαν και στην Ελλάδα

Κατασκευασμένα δημοσιεύματα για επενδύσεις σε bitcoin που «προσφέρουν σε απλούς ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα κέρδη 10.000% και άνω» και προϊόντα ομορφιάς που κάνουν «θαύματα» με τη δήθεν στήριξη γνωστών προσώπων στο ελληνικό κοινό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μαζικά στα social media και στο διαδίκτυο.

Ο τηλεπαρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο πρώην εκδότης περιοδικών και επιχειρηματίας Πέτρος Κωστόπουλος, το ζευγάρι ηθοποιών Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Φάνης Μουρατίδης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος στον χώρο των κρυπτονομισμάτων συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ανδρέας Αντωνόπουλος και η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου έχουν ένα κοινό: και οι έξι είδαν τους τελευταίους μήνες τα ονόματά τους να πρωταγωνιστούν σε ψευδή ηλεκτρονικά δημοσιεύματα και χορηγούμενες αναρτήσεις στα social media, τα οποία τους εμφανίζουν να προωθούν δημοσίως δύο συγκεκριμένες απατηλές πλατφόρμες επενδύσεων στο γνωστό κρυπτονόμισμα bitcoin.

Πώς «χτίζουν» την παραπλάνηση

Τα πρώτα ψευδή δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους στο ελληνικό διαδίκτυο τον περασμένο Μάρτιο και αρκετά συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι σήμερα. Η δομή τους είναι πανομοιότυπη. Ακολουθούν δύο βασικά «σενάρια» με κοινό άξονα και μικρές διαφοροποιήσεις στην πορεία του κειμένου.

Η αφετηρία όλων των δημοσιευμάτων είναι ότι χάρη σε κάποια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα συναλλαγών bitcoin που ανακάλυψαν, οι προαναφερθέντες επώνυμοι υποτίθεται ότι έβγαλαν αθροιστικά αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με ελάχιστο κόπο και ρίσκο, απλά με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη