Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceeopyy.jpg
Γιατρός σε ιατρείο του ΕΟΠΥΥ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας-κατάληψης για την αναμόρφωση του οργανισμού το 2014. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Οικογενειακός ιατρός: «εμβληματική μεταρρύθμιση» ή «διάλυση πολλάκις»;

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να φέρει ένα νέο πρότυπο στην πρωτοβάθμια υγεία, διορθώνοντας τις ελλείψεις του παρελθόντος. Η αποτίμηση του πρώτου μήνα εφαρμογής του νέου θεσμού, όμως, δεν εμπνέει αισιοδοξία.
Γιατρός σε ιατρείο του ΕΟΠΥΥ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας-κατάληψης για την αναμόρφωση του οργανισμού το 2014. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Στην άλλη άκρη της γραμμής, το βράδυ που επικοινωνούμε, ο Χαράλαμπος Τσεβεκίδης ακούγεται προβληματισμένος. Ο λόγος της ανησυχίας του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης είναι σαφής: η έναρξη της νέας σεζόν έχει βρει τους δύο μεγαλύτερους Δήμους της περιφερειακής ενότητάς του, την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, χωρίς ούτε έναν παθολόγο ή παιδίατρο συμβεβλημένο με το Δημόσιο. Η περίπτωση των δύο Δήμων, με πληθυσμό 70.000 και 50.000 κατοίκων αντίστοιχα, δεν είναι μοναδική. Η ίδια εικόνα συναντάται σε αρκετές περιοχές της χώρας, κι ακόμη πιο έντονα στην περιφέρεια.

«Η όλη ιστορία είναι ξεκάθαρη», λέει στο inside story ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλήρης διάλυση».

Την ίδια στιγμή, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που «κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της Δημόσιας Υγείας», έλεγε πως η κυβέρνηση υλοποίησε την υπόσχεση για πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία και προχώρησε «στην εμβληματική μεταρρύθμιση, που εισάγει ένα νέο πρότυπο για την πρωτοβάθμια υγεία», τον οικογενειακό ιατρό.

Ο οικογενειακός ιατρός βρίσκεται σε εφαρμογή από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη