Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cetimes5721524.jpg
[Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα ήρθαν για να μείνουν

Τι είναι η ακαμψία των τιμών, πώς επηρεάζει το πορτοφόλι μας και γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα;
[Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και την υποχώρησή του κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10%, οι τιμές στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, συνεχίζουν να αυξάνονται και εξακολουθούν να προκαλούν πόνο στους καταναλωτές.

Μπορεί λοιπόν ο πληθωρισμός τον περασμένο Οκτώβριο να αυξήθηκε κατά 9,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, όμως ο δείκτης στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» κατέγραψε αύξηση 14,8%, που αποτελεί και νέο ρεκόρ –πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινήθηκε σε διψήφιο ποσοστό και είναι υψηλότερος από τον γενικό πληθωρισμό– όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σχεδόν κάθε τρόφιμο είναι πλέον πιο ακριβό. Το ψωμί και τα δημητριακά, για παράδειγμα ήταν τον Οκτώβριο 19,3% πιο ακριβά από τον Οκτώβριο του 2021. Η τιμή των κρεάτων σε ετήσια βάση έχει αυξηθεί κατά 17,3%, των ψαριών κατά 2,4%, των γαλακτοκομικών και των αυγών κατά 24,2%, των ελαίων και των λιπών κατά 16,6%, κατά 13,2% έχουν ανατιμηθεί τα λαχανικά, 6,1% η κατηγορία ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, κατά 13,4% η κατηγορία καφές-κακάο-τσάι κ.ο.κ.

Image
timesmixkaragiannhs5721505.jpg
[Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Δηλαδή το σύνολο σχεδόν των βασικών προϊόντων που συνθέτουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη