Οι περιπέτειες ενός ακουσίως ανεμβολίαστου

Τι γίνεται με όσους θέλουν διακαώς να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά δεν είναι ασφαλές γι' αυτούς, για ιατρικούς λόγους; Το inside story συνομίλησε με έναν τέτοιο άνθρωπο, που μας περιέγραψε την καθημερινή ταλαιπωρία που υφίσταται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
[JOEL SAGET / AFP]

«Είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου συνέβαινε. Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω με αυτήν την κατάσταση» λέει στο inside story ένας 40χρονος δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη και διδάσκων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που εδώ και επτά μήνες υφίσταται μια καφκική πραγματικότητα, όπως την χαρακτηρίζει, εξαιτίας μιας σπάνιας πολυνευροπάθειας που εμφάνισε τρεις ημέρες μετά την πρώτη δόση εμβολίου για την Covid-19, που δεν του επιτρέπει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2. 500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

«Δεν μπορώ να μπω σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά ακόμα και για εξωτερικούς χώρους εξαρτώμαι από το πότε θα ανέβει το rapid test στο σύστημα»

«Η σύνοψη είναι ότι η κοινωνική μου ζωή εξαρτάται από τον καιρό· αν δεν έχει καλό καιρό δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ούτε σε κλειστό αλλά ούτε και σε ανοικτό χώρο, όπως ισχύει για όλους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Απλώς σε εμένα επιτείνεται το αίσθημα αυτό, με την έννοια ότι δεν έχω και άλλη επιλογή. Δηλαδή αν είχα επιλογή να το αλλάξω θα ήταν το τίμημα της επιλογής μου και δεν θα θεωρούσα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ηθικά, πολιτικά ακόμη και νομικά. Τώρα το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω την επιλογή να το αλλάξω αυτό. Για παράδειγμα δεν μπορώ να μπω σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή μπαρ, εστιατόρια – αυτά τα έχω ξεχάσει. Ακόμα και για εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, εξαρτώμαι από το πότε θα ανέβει η βεβαίωση του rapid test στο σύστημα. Ένα Σάββατο μεσημέρι με καλό καιρό είχα κράτηση σε εξωτερικό χώρο εστιατορίου, αλλά το σύστημα είχε κολλήσει, με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται βεβαίωση rapid test και να στέκομαι περιμένοντας επί περίπου μία ώρα έως ότου εμφανιστεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι διάφοροι φίλοι με αποφεύγουν, το οποίο είναι και λογικό, γιατί εδώ στη Θεσσαλονίκη κάνει κάμποσο κρύο το βράδυ κι εγώ ντρέπομαι να τους λέω να κάτσουμε έξω στο κρύο για να μου κάνουν παρέα.

«Στο Πανεπιστήμιο που διδάσκω πρέπει να υποβάλλομαι σε δύο rapid test εβδομαδιαίως, τα οποία πρέπει να επιδεικνύω για να εισέλθω στη Σχολή»

Και βεβαίως η κατάσταση αυτή επηρεάζει την επαγγελματική μου ζωή: Είμαι δικηγόρος και εξαρτώμαι από την έκδοση rapid test για μπορώ να μπω σε δικαστικά κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες. Λ.χ. ένα πρωί δεν μπορούσα να μπω στα δικαστήρια επειδή δεν είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα το rapid test που είχα κάνει από το προηγούμενο βράδυ. Ή στο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκω πρέπει να υποβάλλομαι σε δύο rapid test εβδομαδιαίως, τα οποία πρέπει να επιδεικνύω στο προσωπικό φύλαξης για να εισέλθω στη Σχολή. Άλλη φορά π.χ. είχα ένα ραντεβού μια Δευτέρα πρωί, αλλά είχε ουρά 50 άτομα για rapid test με αποτέλεσμα να αργήσω στο ραντεβού μου και να μην ξέρω τι να πω στους ανθρώπους. Άλλη φορά δεν άνοιγε το gov.gr στο κινητό μου τηλέφωνο και δεν μπορούσα να επιδείξω το αρνητικό rapid test.

Και δεν λαμβάνω καν υπ' όψιν τις “πολυτελείς” διασκεδάσεις, όπως σινεμά, θέατρο, συναυλίες, μουσεία, εκθέσεις εικαστικών που πήγαινα συχνά. Για παράδειγμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχα σινεκάρτα και έβλεπα πάρα πολλές ταινίες. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν μπορούσα να πάω. Σε τίποτα δεν μπορώ να πάω από αυτά. Επομένως τα έχω ξεχάσει. Αστειευόμενος λέω σε φίλους μία ατάκα από τα Φιλαράκια, όταν ο Ρος έχει μετακομίσει στο Νιου Τζέρσεϊ και είναι 1,5 ώρα μακριά και του λένε “πού πας εκεί;” και απαντά “I was given the gift of time”. Έτσι κι εγώ, έκοψα τα μπαρ, τα σινεμά και τα θέατρο και ξαφνικά έχω πάρα πολύ χρόνο», μας λέει.

Τι έχει συμβεί

Ο Θοδωρής (δεν είναι το πραγματικό του όνομα, προτίμησε να μην αναφερθεί επωνύμως γιατί δεν έχει πει στην οικογένειά του για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει), ήταν από αυτούς που έσπευσαν να εμβολιαστούν με το που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή τους ομάδα. «Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τα εμβόλια, κάθε άλλο και σε επιστημονικά συνέδρια είχα ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων», ξεκαθαρίζει.

«Τηλεφώνησα σε μια γνωστή μου καθηγήτρια νευρολογίας και μου είπε “αυτό είναι πολύ σοβαρό, φύγε τώρα για το νοσοκομείο”»

Λίγα 24ωρα μετά την α’ δόση, αρχές Μαΐου, άρχισε να νιώθει μούδιασμα αρχικά στα πόδια, μετά στα χέρια ώσπου επεκτάθηκε μέχρι τον αυχένα. «Τηλεφώνησα σε μια γνωστή μου καθηγήτρια νευρολογίας και μου είπε “αυτό είναι πολύ σοβαρό, πάρε ταξί τώρα και φύγε για το νοσοκομείο”, φοβούμενη αρχικά ότι έπασχα από το σύνδρομο Guillain-Barré».

Τα συμπτώματα δια της εις άτοπον απαγωγής αλλά και λόγω της στενής χρονικής συσχέτισης, συνδέθηκαν αιτιωδώς με τον εμβολιασμό

«Κατόπιν πολυήμερων νοσηλειών μου σε νοσοκομεία και αναρίθμητων εξετάσεων, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για νευροπάθεια των μικρών ινών. Είναι μία σχετικά σπάνια πάθηση, ουσιαστικά είναι αυτοάνοσο. Το ανοσοποιητικό επιτίθεται στις απολήξεις των νεύρων κοντά στο δέρμα». Όπως μας λέει, τα συμπτώματα δια της εις άτοπον απαγωγής (εφόσον αποκλείστηκαν εργαστηριακά όλες οι άλλες πιθανές αιτίες) αλλά και λόγω της στενής χρονικής συσχέτισης, συνδέθηκαν αιτιωδώς με τον εμβολιασμό, ως μία πολύ σπάνια παρενέργειά του. «Ως εκ τούτου, τόσο η θεράπουσα ιατρός μου όσο και ο ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου δεν θεωρούν ασφαλή τη διενέργεια της δεύτερης δόσης. Σημειώνω με έμφαση και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν έχω την παραμικρή επιφύλαξη για τα εμβόλια. Προσωπικά θα πήγαινα ξανά αύριο το πρωί αν μου το επέτρεπαν οι αρμόδιοι γιατροί. Ωστόσο, τυπικά αυτή τη στιγμή είμαι εγκλωβισμένος και θεωρούμαι μη εμβολιασμένος, με αποτέλεσμα να υφίσταμαι όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις, εξομοιούμενος με όσους επιλέγουν να μην αξιοποιούν τη δυνατότητα εμβολιασμού, μολονότι στην περίπτωσή μου δεν μπορώ ιατρικά να κάνω τη δεύτερη δόση, αν και θα το ήθελα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

«Τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει καθόλου, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω τα πόδια μου είναι μουδιασμένα από το γόνατο και κάτω» λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Βασικό μέλημα του Θοδωρή είναι η περιπέτεια της υγείας του να μην δώσει τροφή στους αντιεμβολιαστές

Βασικό μέλημα του Θοδωρή, που μας το ξεκαθαρίζει εξ αρχής, είναι η περιπέτεια της υγείας του να μην δώσει τροφή στους αντιεμβολιαστές. Να γίνει ξεκάθαρο ότι οι παρενέργειες των εμβολίων είναι εξαιρετικά σπάνιες, και φυσικά ασύγκριτα σπανιότερες από την πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος από τον κορονοϊό. Επίσης τονίζει ότι το ζήτημα της μεταχείρισης όσων για σοβαρό ιατρικό λόγο δεν μπορούν αντικειμενικά να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, τίθεται με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως της αιτίας του ιατρικού προβλήματος. Ισχύει δηλαδή εξίσου και για όσους είχαν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας ή το διέγνωσαν στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Το μόνο που θέλει ο ίδιος είναι να απαλλαγεί από μία φοβερή γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίσταται και ει δυνατόν να εξομοιωθεί με όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού (π.χ. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) «ή τουλάχιστον να μην υφίσταμαι τις δυσμενείς συνέπειες όσων δεν εμβολιάζονται. Με την έννοια ότι αυτές υπάρχουν αφενός γιατί κάποιος έχει την επιλογή να κάνει το εμβόλιο και δεν το κάνει, που στην περίπτωσή μου δεν ισχύει και αφετέρου ως αντικίνητρο για να μην καθυστερεί τον εμβολιασμό του, που και αυτό δεν ισχύει εδώ, γιατί πιστοποιείται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εμβολιασμός μου».

«Μακάρι να μου έλεγαν ότι μπορώ αύριο το πρωί να πάω να το κάνω, αλλά μου λένε όλοι ότι ακόμη δεν είναι ασφαλές»

Για τον 40χρονο δικηγόρο το μεγαλύτερο ζήτημα που τον απασχολεί δεν είναι μόνο το πρόβλημα υγείας που προέκυψε και για το οποίο οι γιατροί του ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία και απλώς θα πρέπει να κάνει υπομονή και να περιμένει, αλλά το άγχος και η ανασφάλεια που του προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει κάνει την β’ δόση, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας και την καθημερινή ταλαιπωρία. «Επειδή φοβάμαι τον κορονοϊό, το έχω και στο νου μου ότι πρέπει να προσέχω διπλά, διότι έχω μεν αντισώματα από την α’ δόση αλλά δεν έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, πρέπει δηλαδή να είμαι γενικά πολύ προσεκτικός και είμαι πολύ προσεκτικός. Μακάρι να μου έλεγαν ότι μπορώ αύριο το πρωί να πάω να το κάνω, αλλά μου λένε όλοι ότι ακόμη δεν είναι ασφαλές. Είχα φτάσει σε σημείο να λέω μακάρι να το κολλήσω και να το περάσω ελαφρά για να πάρω πιστοποιητικό νόσησης για έξι μήνες, ή να πάω να κάνω το δεύτερο εμβόλιο και ό,τι θέλει ας γίνει. Φτάνω δηλαδή και σε τέτοια σημεία. Γιατί μου έχει κάνει την καθημερινότητα πάρα πολύ δύσκολη».

Ο Θοδωρής ναι μεν δικαιούται να κάνει rapid test σε δημόσια δομή, όμως αυτό ισχύει μόνο για την εργασία του και δεν εκδίδεται βεβαίωση για οποιαδήποτε άλλη χρήση

Όπως μας περιγράφει, το τελευταίο επεισόδιο σε αυτήν την γραφειοκρατική περιπέτεια που ζει είναι το εξής: Βάσει μιας ΚΥΑ του περασμένου Σεπτεμβρίου έχει συσταθεί μια ιατρική επιτροπή για να εξετάζει αν κάποιος εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. «Υπέβαλα πράγματι αίτηση ως εργαζόμενος σε ΑΕΙ, η οποία έγινε δεκτή. Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι εφεξής ο έλεγχος με rapid test "αποκλειστικά για τα πρόσωπα αυτά, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές". Ωστόσο, η ερμηνεία που κάνει το υπουργείο (σ.σ.: όπως του είπαν από τον ΕΟΔΥ και την 4η Υγειονομική Περιφέρεια) είναι ότι ναι μεν δικαιούται όποιος εγκρίθηκε από την επιτροπή να κάνει rapid test σε δημόσια δομή, όμως αυτό ισχύει μόνο για την εργασία του και δεν εκδίδεται βεβαίωση για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Αν δηλαδή βγει αρνητικό το rapid test του ΕΟΔΥ, μπορώ μεν να προσέλθω στην εργασία μου, διότι έχει πιστοποιηθεί ότι δεν αποτελώ πηγή κινδύνου διασποράς του ιού, αλλά αν πέντε λεπτά αργότερα χρειαστεί να αγοράσω ένα μπουκαλάκι νερό, θα πρέπει να επαναλάβω το ίδιο τεστ σε ιδιωτικό κέντρο με καταβολή αντιτίμου, για να μπορέσω να εισέλθω στο κυλικείο. Η ταλαιπωρία μου, δηλαδή, αντί να μειωθεί μετά την πιστοποίηση του ιατρικού προβλήματος, πολλαπλασιάζεται. Επισημαίνω πάντως ότι ακόμα και αυτή τη δυνατότητα την έχω επειδή διδάσκω στο πανεπιστήμιο. Διαφορετικά ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιούμαι καμία απολύτως διευκόλυνση ή ελάφρυνση, παρά το πρόβλημα υγείας».

Οι αρμόδιοι φορείς

Ο Θοδωρής έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στο υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, τον ΕΟΠΥΥ και την τοπική Υγειονομική Περιφέρεια, θέτοντας το ζήτημά του κυρίως με email, γιατί κατά κανόνα δεν απαντήθηκαν οι επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του.

«Αρχικά αυτό που ζητούσα (περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021) ήταν να εξεταστώ από κάποια αρμόδια ιατρική επιτροπή, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ιατρικό κώλυμα να προχωρήσω στη δεύτερη δόση του εμβολιασμού (όπως μου λένε οι δικοί μου θεράποντες ιατροί) ή όχι. Αν πράγματι διαπιστωνόταν ότι δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να διακοπεί ο εμβολιασμός μου, τότε ζητούσα να προγραμματιστεί κανονικά για την επόμενη ημέρα το πρωί. Αν όμως υπάρχει πράγματι ιατρικό πρόβλημα, τότε ζητούσα να κριθεί ότι στην περίπτωσή μου ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε (έστω και με υποχρέωση επανεξέτασης σε λίγους μήνες), ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού».

«Επί των πολυάριθμων email που έστειλα, κατά κανόνα δεν έλαβα καμία απάντηση. Ωστόσο μου απάντησε στο τηλέφωνο ένας ευγενής συνεργάτης στο γραφείο του κ. Πλεύρη, ο οποίος με παρέπεμψε να τηλεφωνήσω στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ. Θεμιστοκλέους, που (κατά το γραφείο του Υπουργού) ήταν ο αρμόδιος για το πρόβλημά μου. Εκεί η κλήση μου απαντήθηκε (μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες) από μια ευγενή συνεργάτιδα του γραφείου του κ Θεμιστοκλέους, η οποία μου ζήτησε να στείλω email σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση που μου υπέδειξε. Πράγματι, την επόμενη ημέρα (17.09.2021) έλαβα ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα που μου έλεγε ότι "αγαπητέ κύριε/κυρία" προς το παρόν δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση από την υποχρέωση εμβολιασμού, παρότι το ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση, και ότι θα μπορούσα να ζητήσω από τη γιατρό μου να προγραμματίσει δεύτερη δόση με άλλον τύπο εμβολίου. Ήταν πραγματικά μεγάλη η απογοήτευσή μου, διότι αν και τους εξηγούσα πολύ αναλυτικά ότι α) είχε ήδη γίνει αλλαγή του είδους εμβολίου σε προηγούμενο στάδιο και β) τόσο η θεράπουσα ιατρός όσο και ο διευθυντής του εμβολιαστικού κέντρου δεν θεωρούσαν ασφαλή τη συνέχιση του εμβολιασμού μου, εκείνοι δεν έκαναν καν τον κόπο να ανοίξουν την καρτέλα μου ούτε καν να μου απαντήσουν με ένα εξατομικευμένο μήνυμα.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχα email είχε στείλει στο helpdesk και ο διευθυντής του εμβολιαστικού κέντρου, όπου είχα κάνει την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα ζητούσε να προωθηθεί στην Επιτροπή Εμβολιασμών ο ιατρικός μου φάκελος, ώστε να αποφανθεί αν είναι ασφαλές να προχωρήσει ο εμβολιασμός μου ή όχι. Ωστόσο δεν έλαβε καμία απάντηση. Ο ίδιος σε σχετική συνάντηση που είχαμε τότε στο γραφείο του μου είχε πει "εγώ και να έρθεις να μου ζητήσεις να σε εμβολιάσω, με αυτόν τον ιατρικό φάκελο θα αρνηθώ να σε δεχτώ για εμβολιασμό".

«Ο Συνήγορος ζήτησε να εξεταστεί η εξομοίωση περιπτώσεων σαν τη δική μου με τους πλήρως εμβολιασμένους, επικαλούμενος νομοθετικές διατάξεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου»

Κατόπιν προσέφυγα στον Συνήγορο του Πολίτη. Στην επιστολή που έστειλε στα συναρμόδια υπουργεία, ο Συνήγορος ζήτησε πράγματι να εξεταστεί η εξομοίωση περιπτώσεων σαν τη δική μου με τους πλήρως εμβολιασμένους. Επικαλέστηκε μάλιστα τις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση για απάντηση στην επιστολή αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης».

Ο Συνήγορος στην επιστολή του αναφέρει: «Άλλωστε και στην ελληνική νομοθεσία, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, προβλέπεται η διαδικασία και οι λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (ΥΑ υπ’ αριθμ.: Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933 -3794/Β/13.08.2021), ενώ η πρόβλεψη της δυνατότητας εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται είναι και συνταγματικά επιβεβλημένη (βλ. Απόφαση ΣτΕ 7μ 2387/2020)».

«Επειδή τον Οκτώβριο 2021 άρχισα να διδάσκω στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και είχα υποχρέωση να κάνω δύο φορές ανά εβδομάδα rapid test, υπέβαλα στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή Θεσσαλονίκης της 4ης ΥΠΕ αίτηση δυνάμει σχετικής ΚΥΑ για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Η αίτησή μου αυτή έγινε δεκτή από την Επιτροπή ωστόσο στο gov.gr εξακολουθούσε να μου εμφανίζει το μήνυμα που εμφανίζει στους ανεμβολίαστους ότι “χωρίς ολοκληρωμένο εμβολιασμό δεν χορηγείται βεβαίωση".

Εν τω μεταξύ έκανα πολυάριθμες προσπάθειες να βρω ποιο ήταν το πρόβλημα για το οποίο δεν εκδιδόταν βεβαίωση και έμενε στον αέρα η απόφαση της Επιτροπής. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Οι επανειλημμένες κλήσεις μου σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαντήθηκαν ποτέ. Επίσης έστειλα πολυάριθμα email σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο ούτε από εκεί έλαβα απάντηση. Έστειλα εκ νέου "ευγενικές υπενθυμίσεις", όμως και πάλι εις μάτην. Η γραμματέας της υγειονομικής Επιτροπή μου δήλωσε αναρμόδια και μου είπε να τηλεφωνήσω στην 4η ΥΠΕ, που δεν σήκωνε τα τηλέφωνα και δεν απαντούσε στα μέιλ μου. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην ΔΕΘ μου πρότεινε να μιλήσω με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ – που δεν απαντούσε. Η διευθύντρια του καταστήματος του ΕΟΠΥΥ μου είπε να μιλήσω με τον ΕΟΔΥ και με το ΚΕΠ, το ΚΕΠ μου δήλωσε αναρμόδιο και μου είπε επίσης να μιλήσω με τον ΕΟΔΥ. Αργότερα ο ΕΟΔΥ μου είπε ότι αρμόδια είναι η η 4η ΥΠΕ, κατά την οποία το πρόβλημα ξεκινά από την ΗΔΙΚΑ, η οποία ΗΔΙΚΑ μου απάντησε σε μέιλ ότι η αρμοδιότητα είναι του gov.gr.

Τελικά, μετά από έναν νέο γύρο "ευγενικών υπενθυμίσεων", και αφού διεύρυνα λόγω της απογοήτευσής μου τα email των παραληπτών και με όσα άλλα μπορούσα να βρω στο διαδίκτυο, έλαβα στις 22 Νοεμβρίου ξαφνικά απαντήσεις από την 4η ΥΠΕ, από το γραφείο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ και από την ΗΔΙΚΑ. Οι τρεις πρώτες απαντήσεις ήταν ιδιαιτέρως ευγενικές και διαφωτιστικές, οι δε αρμόδιες υπάλληλοι των δύο πρώτων υπηρεσιών με κάλεσαν και στο τηλέφωνο με ιδιαίτερη ευγένεια και κατανόηση. Μου εξήγησαν ότι η "επίσημη" ερμηνεία της ΚΥΑ εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας είναι ότι ναι μεν δικαιούμαι να κάνω πλέον δωρεάν rapid test σε δημόσιο φορέα, αλλά αυτό ισχύει και γίνεται "ορατό" μόνο στην υπηρεσία μου, και δεν εκδίδεται βεβαίωση σε μένα. Αν θέλω να χρησιμοποιήσω rapid test για οποιαδήποτε άλλη χρήση, θα πρέπει να (ξανα)κάνω σε ιδιωτικό φορέα αναλαμβάνοντας το κόστος.

Τους απάντησα ότι πουθενά στην ΚΥΑ δεν προβλέπεται αυτό. Το ότι κάποιος χωρίς πλήρη εμβολιασμό μπορούσε να ελεγχθεί προληπτικά σε δημόσιο φορέα υγείας, χωρίς να εκδίδεται βεβαίωση, ίσχυε ούτως ή άλλως.

«Δυστυχώς δεν έχω συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι είναι στην ίδια κατάσταση με μένα. Εκτιμώ πάντως ότι είναι αρκετοί, φυσικά πολύ λίγοι ποσοστιαία»

Ρωτήσαμε τον Θοδωρή αν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτόν. «Δυστυχώς δεν έχω συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι είναι στην ίδια κατάσταση με μένα. Εκτιμώ πάντως ότι είναι αρκετοί, φυσικά πολύ λίγοι ποσοστιαία ως προς τον πληθυσμό που εμβολιάστηκε. Προσωπικά γνωρίζω στον προσωπικό μου κύκλο τρεις περιπτώσεις. Μία φίλη που έπαθε ακριβώς το ίδιο με μένα, αλλά είχε ελαφρύτερα συμπτώματα μόνο στο ένα πόδι, τα οποία πλέον είναι σε ύφεση και προχώρησε στη 2η δόση του εμβολίου, έναν φίλο και συνάδελφο στην Αθήνα που εμφάνισε ένα σοβαρό σύμπτωμα στις φλέβες του, αλλά δεν θυμάμαι την ακριβή πάθηση, και έναν νέο νοσηλευτή που εμφάνισε μια νευρολογική πάθηση παρόμοια με τη δική μου και τον γνώρισα επειδή νοσηλευόμασταν το καλοκαίρι στον ίδιο θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ. Ο τηλεπαρουσιαστής κ. Παπαδάκης μιλώντας το πρωί της 22ας Νοεμβρίου στην εκπομπή του με τον κ. Πλεύρη ανέφερε έναν αριθμό 10.000-20.000 περιπτώσεων. Ο κ. Υπουργός δεν το διέψευσε, ωστόσο νομίζω ότι ήταν σχήμα λόγου και πρόκειται στην πραγματικότητα για πολύ λιγότερους ανθρώπους».

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στον δημοσιογράφο λέει «πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι χωρίς δική τους υπαιτιότητα ή απόφαση δεν μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση και λογίζονται ως ανεμβολίαστοι γιατί είναι ανεμβολίαστοι, υπάρχει σκέψη αυτοί οι άνθρωποι εφόσον έχουν κριθεί από επιτροπή να μην υπάγονται στους περιορισμούς στους οποίους είναι οι ανεμβολίαστοι».

 

 

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου απευθύναμε στο υπουργείο Υγείας ορισμένα απλά ερωτήματα, όπως το πόσα άτομα πανελλαδικά δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο (ή να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους) κατά της Covid-19 με γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής των κατά τόπους ΥΠΕ, τι πρόβλεψη υπάρχει γι' αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, αν υπάρχουν σκέψεις να εξισωθούν με τους πλήρως εμβολιασμένους κατά τα πρότυπα άλλων χωρών και αν ναι, πότε θα γίνει αυτό. Χθες, 9 Δεκεμβρίου, επτά εργάσιμες ημέρες μετά, απάντηση δεν είχαμε λάβει, απλώς ένα sms που μας ενημέρωνε ότι «προσπαθούμε να μαζέψουμε τα στοιχεία». Απευθυνθήκαμε και σε δύο μεγάλες ΥΠΕ, την 1η και την 4η, αλλά μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα να απαντήσουν και πως θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας.

Από την πρώτη φορά που μιλήσαμε έως σήμερα, ο Θοδωρής έστειλε ένα ακόμα μέιλ στο γραφείο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη. «Μου είχαν πει τηλεφωνικά πριν από δύο εβδομάδες ότι θα επανεξέταζαν το ζήτημα της έκδοσης βεβαίωσης επί αρνητικών rapid test σε δημόσιους φορείς. Τους ανέφερα ότι δεν μπορώ να μπω καν στο κτίριο του Πανεπιστημίου χωρίς βεβαίωση, αφού το προσωπικό φύλαξης σκανάρει τα πιστοποιητικά. Άρα αναγκάζομαι να κάνω rapid test σε ιδιωτικούς φορείς παρά την απόφαση της επιτροπής. Η ευγενέστατη υπάλληλος του γραφείου Θεσσαλονίκης μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι το ζήτημα θα τεθεί (με αφορμή την υπόθεσή μου) σε μία από τις επόμενες συναντήσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ με τα στελέχη του gov.gr. Μου ανέφερε ότι έχουν θέσει το ζήτημα πολλοί άλλοι που έχουν πάρει θετική απόφαση της Επιτροπής. Βέβαια, παρόμοια συζήτηση είχαμε κάνει και πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο κατανοώ ότι ο ΕΟΔΥ είναι εξαιρετικά επιβαρυμένος και με πολλά άλλα επείγοντα καθήκοντα, συνεπώς μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα το δικό μου ζήτημα», αναφέρει στωικά.

Όπως είχε πει στην πρώτη μας κουβέντα, το αν η νευροπάθειά του οφείλεται ή όχι στο εμβόλιο «έχει μία σημασία, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης που νομίζω ότι πρέπει να δείχνει το κοινωνικό σύνολο και η Πολιτεία, εφόσον ξέρουμε ότι κάποιοι, ελάχιστοι, θα “φάνε στη σφαίρα” ας πούμε από τη διαδικασία αυτή, γιατί πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Οπότε εκεί πέρα, όπως έχει πει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους αλληλεγγύη από το κράτος».

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.