Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
celadyfromgermanydsc_0084.jpg
Η Ιρίνα γλίτωσε από τη φρικτή μοίρα που επιφύλαξαν οι ναζί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους της Ουκρανίας.

Οι ουκρανοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία

Η Ίνα και η Ιρίνα ήταν παιδιά όταν οι ναζί εισέβαλαν στην πατρίδα τους και δολοφόνησαν 1,5 εκατ. Εβραίους της Ουκρανίας. Χάρη σε μια επιχείρηση διάσωσης επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ενέπλεξε εκατοντάδες ανθρώπους σε τρεις ηπείρους και πέντε χώρες, έχουν βρει καταφύγιο στην Γερμανία.
Η Ιρίνα γλίτωσε από τη φρικτή μοίρα που επιφύλαξαν οι ναζί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους της Ουκρανίας.

Η Ίνα ήταν τριών ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην πατρίδα της, το καλοκαίρι του 1941. Όταν τον Οκτώβριο έμπαιναν στο Χάρκοβο, η Ίνα και η οικογένειά της είχαν φυγαδευτεί στα Ουράλια, όπου παρέμειναν έως το τέλος του πολέμου. Η Ιρίνα είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερη. Μου λέει ότι γεννήθηκε το 1931 στο Μικολάιβ και γλίτωσε από τους ναζί γιατί μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια της έφυγαν για την Σαμαρκάνδη. Οι πατεράδες των δυο κοριτσιών ήταν στο μέτωπο, με τον Κόκκινο Στρατό. Η Ίνα και η Ιρίνα γλίτωσαν από τη φρικτή μοίρα που επιφύλαξαν οι ναζί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους της Ουκρανίας, που τότε ήταν κομμάτι της ΕΣΣΔ και πατρίδα του μεγαλύτερου πληθυσμού Εβραίων της Ευρώπης.

Οι δυο γυναίκες ήταν παιδιά όταν επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα, στη δύση της ζωής τους, η 85χρονη Ίνα και η 92χρονη Ιρίνα είναι και πάλι φυγάδες. Αυτή τη φορά εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους, για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες. Οι αλλοτινοί προστάτες τους εξαπέλυσαν εναντίον τους τον πιο άγριο πόλεμο που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ειρωνεία της Ιστορίας; Η Ίνα και η Ιρίνα είναι ανάμεσα στους 96 Ουκρανούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έχουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη