Οι ουκρανοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία

Η Ίνα και η Ιρίνα ήταν παιδιά όταν οι ναζί εισέβαλαν στην πατρίδα τους και δολοφόνησαν 1,5 εκατ. Εβραίους της Ουκρανίας. Χάρη σε μια επιχείρηση διάσωσης επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που ενέπλεξε εκατοντάδες ανθρώπους σε τρεις ηπείρους και πέντε χώρες, έχουν βρει καταφύγιο στην Γερμανία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'
Η Ιρίνα γλίτωσε από τη φρικτή μοίρα που επιφύλαξαν οι ναζί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους της Ουκρανίας.

Η Ίνα ήταν τριών ετών όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην πατρίδα της, το καλοκαίρι του 1941. Όταν τον Οκτώβριο έμπαιναν στο Χάρκοβο, η Ίνα και η οικογένειά της είχαν φυγαδευτεί στα Ουράλια, όπου παρέμειναν έως το τέλος του πολέμου. Η Ιρίνα είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερη. Μου λέει ότι γεννήθηκε το 1931 στο Μικολάιβ και γλίτωσε από τους ναζί γιατί μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια της έφυγαν για την Σαμαρκάνδη. Οι πατεράδες των δυο κοριτσιών ήταν στο μέτωπο, με τον Κόκκινο Στρατό. Η Ίνα και η Ιρίνα γλίτωσαν από τη φρικτή μοίρα που επιφύλαξαν οι ναζί σε πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους της Ουκρανίας, που τότε ήταν κομμάτι της ΕΣΣΔ και πατρίδα του μεγαλύτερου πληθυσμού Εβραίων της Ευρώπης.

Οι δυο γυναίκες ήταν παιδιά όταν επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα, στη δύση της ζωής τους, η 85χρονη Ίνα και η 92χρονη Ιρίνα είναι και πάλι φυγάδες. Αυτή τη φορά εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις οικογένειές τους, για να γλιτώσουν από τις ρωσικές βόμβες. Οι αλλοτινοί προστάτες τους εξαπέλυσαν εναντίον τους τον πιο άγριο πόλεμο που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ειρωνεία της Ιστορίας; Η Ίνα και η Ιρίνα είναι ανάμεσα στους 96 Ουκρανούς επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στην Γερμανία. Για γίνει αυτό, μπήκε μπροστά μια επιχείρηση διάσωσης που ενέπλεξε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους σε τρεις ηπείρους και πέντε χώρες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.