Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
[Λεονί Σταφυλά]
[Λεονί Σταφυλά]

Οι Κυκλάδες οργανώνουν την αντίστασή τους

Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών και φορέων οργάνωσε πρόσφατα ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στη Σίφνο, με στόχο τη συσπείρωση επιστημόνων και μη για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού των Κυκλάδων.
[Λεονί Σταφυλά]

Η κλιματική αλλαγή, η άναρχη δόμηση, η τουριστική υπερεκμετάλλευση, η έλλειψη υποδομών και η απομάκρυνση από την παράδοση είναι μόνον ορισμένοι από τους εχθρούς που απειλούν τις Κυκλάδες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, στα τέλη Οκτωβρίου συναντήθηκαν στη Σίφνο για ένα τετραήμερο ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς από κάθε γωνιά των Κυκλάδων (Αμοργό, Τήνο, Κύθνο, Σέριφο, Κουφονήσια, Μύκονο κ.α.), προκειμένου να οργανώσουν την αντίσταση στη λογική των υπερκερδών και της χωρίς σχέδιο ανάπτυξης.

  • Τι μπορούμε να προτείνουμε ώστε το εύθραυστο περιβάλλον να προστατευτεί και ο πολιτισμός, η κοινότητα, η καλλιέργεια της γης να συνεχιστούν; 
  • Πώς μπορεί το τοπίο να συμβάλει σε μια βιώσιμη οικονομία και ευημερία; 
  • Τι μας διδάσκει η εμπειρία άλλων περιοχών; 

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του τετραημέρου.

Image
Πόστερ Σίφνος.

Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν μια σειρά από δράσεις, εργαστήρια και προβολές ταινιών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση του χαρακτήρα των νησιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό ήταν το εργαστήριο για το τοπίο, με τη συμμετοχή πολεοδόμων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων προερχόμενων από τα νησιά, που διοργάνωσαν η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη