Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
pawel_kopczynski_pool_afp.jpg
[Pawel Kopczynski/POOL/AFP]

Γερμανικές εκλογές ή σαν βγεις στον πηγαιμό για την Τζαμάικα

Η Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε την 4η συνεχόμενη εκλογική της νίκη σε μία χώρα που δεν μοιάζει καθόλου με εκείνη στην οποίαν είχε κερδίσει την πρώτη της. Ο Τάσος Τέλλογλου αναλύει το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών και κάνει τις δικές του προβλέψεις για την επόμενη μέρα στη Γερμανία.
[Pawel Kopczynski/POOL/AFP]

Με την ανεργία χαμηλότερα από ποτέ, στο 5,7%, η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτές τις εκλογές έκανε σύνθημά της το «ουδέποτε ζούσαμε καλύτερα από ό,τι σήμερα…». Αλλά αυτό δεν έφτασε για να της εξασφαλίσει μία μεγάλη νίκη. Η ψήφος που έδωσαν οι Γερμανοί εχθές ήταν «ταυτοτική», βασίστηκε δηλαδή στα ζητήματα ταυτότητας, ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας, όπως τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Εκεί η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ήρθε δεύτερο κόμμα, πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ και πάνω από την Αριστερά, που παραδοσιακά κυριαρχούσε ως κόμμα διαμαρτυρίας. Mπορεί κανείς να πει ότι οι Ανατολικογερμανοί «προσχώρησαν» μετά από 27 χρόνια στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό.

Το αποτέλεσμα

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχασε σε σχέση με τις εκλογές του 2013 λιγότερες μονάδες από ό,τι η Μέρκελ (που έχασε 8 μονάδες), αλλά με 21% έμεινε πίσω από το 23% που είχε λάβει με επικεφαλής τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις εκλογές του 2009. Ο σημερινός επικεφαλής υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς είχε θέσει αυτό το 23% ως ορόσημο επιτυχίας.

Μετά το αποτέλεσμα, ο Σουλτς δήλωσε ότι θα πάει στην αντιπολίτευση και δεν θα επιδιώξει να μπει στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη