Οι ευάλωτοι εργαζόμενοι σεζόν και τα αρπακτικά
Η καλοκαιρινή σεζόν έχει ήδη αρχίσει, με εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους να έχουν μετεγκατασταθεί σε τουριστικούς προορισμούς μακριά από το σπίτι τους, δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια συχνά χωρίς ρεπό, σε επισφαλείς εργασιακές συνθήκες – συνήθως στριμωγμένοι σε καταλύματα που παρέχει ο εργοδότης, όχι απαραίτητα κατάλληλα για διαμονή.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που μας παρείχε ο Σεραφείμ Κουτσός, αναλυτής στο Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η (δηλωμένη) απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση την περσινή καλοκαιρινή σεζόν (τρίτο τρίμηνο του 2025) ανήλθε στα 475.167 άτομα, από τα 429.157 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ο τουρισμός θεωρείται εδώ και χρόνια η ατμομηχανή –όπως είθισται να ονομάζεται– της ελληνικής οικονομίας και το σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχικά σε αυτόν είναι το απαραίτητο «κάρβουνο».
Inside The Story: Youth Perspectives
Το ρεπορτάζ αυτό προέκυψε στο πλαίσιο της δράσης «Inside The Story: Youth Perspectives» του inside story. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τα ανοιχτά workshops για νέους 18-30 ετών και στην έρευνα βοήθησαν τα μέλη της ομάδας της Ελίζας Τριανταφύλλου, Αλεξάνδρα Τοσουνίδου και

