Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
mnhmoniace.jpg
[Philip Wong/flickr.com]

Οι επτά μύθοι της συμφωνίας με τους δανειστές

To inside story αποκρυπτογραφεί τα δαιδαλώδη κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από την Κομισιόν. Αποκαλύπτει τους πρόσθετους όρους και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς και τις ασάφειες που υπάρχουν για την πορεία της χώρας ακόμα και μετά το μνημόνιο.
[Philip Wong/flickr.com]

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη δεύτερη αξιολόγηση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών (μετά από έναν χρόνο ουσιαστικά διαπραγματεύσεων) έφερε ηρεμία στις αγορές και την οικονομία και διασφαλίζει ότι θα αποπληρωθούν, έστω και σταδιακά, οι οφειλές προς ιδιώτες. Φέρνει όμως και πρόσθετα βάρη, τα οποία ακόμη “αποκρυπτογραφούνται”, μέσα από τα κείμενα που δίδονται στην δημοσιότητα.

Δεν έχεις χρόνο να διαβάσεις; Πάτα εδώ!

Στα επικαιροποιημένα μνημόνια καταγράφονται νέοι όροι και δεσμεύσεις που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε με βάση τον Εφαρμοστικό Νόμο των 6,5 δισ. ευρώ που ψήφισε τον Μάιο η Βουλή, αλλά και τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Προβλέπεται νέα αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2018, ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις που θα προκύψουν από τις νέες (πολύ μειωμένες) αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Γίνεται σαφές ότι θα ληφθούν και άλλα εισπρακτικά μέτρα εάν υπάρχουν αποκλίσεις και θα υπάρξει παράταση της λιτότητας και των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα αποκλιμακωθούν με το...σταγονόμετρο, μετά το 2023. Γίνεται επίσης σαφές ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν άμεσα με μία ακόμη “μίνι αξιολόγηση”, πριν την καταβολή των δόσεων του Ιουλίου 2017. “Απουσία” παίρνει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη