Οι αλγόριθμοι που συσχετίζουν την εμφάνιση με την εγκληματικότητα έχουν σκοτεινό παρελθόν

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση των ανθρώπων με βάση το μέγεθος και το σχήμα του κρανίου τους είναι μια πρακτική που βρίσκεται πολύ πίσω μας. Ωστόσο, η κρανιολογία σηκώνει για άλλη μια φορά το άκομψο κεφάλι της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Παραδείγματα της «φυσιογνωμίας των εγκληματιών», σύμφωνα με τον Cesare Lombroso.

Ο όρος «κρανιολογία» ακούγεται παλιομοδίτικος, σαν να ανήκει σε βιβλίο ιστορίας. Παραπέμπει στις πρώτες ψευδοεπιστημονικές προσπάθειες που έγιναν κατά τον 19ο αιώνα για τη μελέτη της δομής του κρανίου ενός ανθρώπου, ώστε να προσδιοριστούν οι νοητικές ικανότητες και στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως η ροπή στο έγκλημα. Όπως φαίνεται όμως, η κρανιολογία δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν.

Τα τελευταία χρόνια, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης υπόσχονται σε κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες να τους δώσουν τη δύναμη να συλλέγουν κάθε είδους πληροφορία, με βάση την εμφάνιση των ανθρώπων. Αρκετές startups ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσουν τους εργοδότες να εντοπίσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων για εργασία, με βάση τις εκφράσεις του προσώπου τους. Στην Κίνα, η κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη χρήση καμερών παρακολούθησης που εντοπίζουν και παρακολουθούν τις εθνοτικές μειονότητες. Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει αναφορές για σχολεία που εγκαθιστούν κάμερες με σκοπό να τιμωρούν αυτόματα τα παιδιά που δεν προσέχουν, κάτι που συμπεραίνουν από τις κινήσεις του προσώπου τους και μικροεκφράσεις όπως τις συσπάσεις των φρυδιών τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.