Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
cecoxpols000_9at74x.jpg
Ο Ρότζερ Κοξ και ο Ντόναλντ Πολς έξω από το δικαστήριο της Χάγης αμέσως μετά την απόφαση κατά της Shell, στις 26/5/2021. [REMKO DE WAAL/ANP/AFP]

Οι άνθρωποι που νίκησαν τη Shell

Δύο Ολλανδοί, ο δικηγόρος Ρότζερ Κοξ και ο ακτιβιστής Ντόναλντ Πολς, κατόρθωσαν πέρυσι το αδιανόητο: υποχρέωσαν δικαστικά τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% μέχρι το 2030. Μιλούν στο inside story για τη μεγάλη τους επιτυχία, τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν και στην Ελλάδα.
Ο Ρότζερ Κοξ και ο Ντόναλντ Πολς έξω από το δικαστήριο της Χάγης αμέσως μετά την απόφαση κατά της Shell, στις 26/5/2021. [REMKO DE WAAL/ANP/AFP]

Για τον Ολλανδό δικηγόρο Ρότζερ Κοξ, που βρέθηκε πέρυσι στη λίστα με τα 100 πιο επιδραστικά άτομα στον πλανήτη του περιοδικού Time και πρόσφατα βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Δρέσδης για το 2022, όλα ξεκίνησαν όταν είδε το ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ με τίτλο «Μια Άβολη Αλήθεια». Ήταν 2006, και πολύ λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι σήμερα μιλούσαν για την κλιματική αλλαγή.

«Μου άνοιξε πραγματικά τα μάτια. Τα επόμενα πέντε χρόνια ήμουν ένας ανήσυχος πολίτης· ίδρυσα το δικό μου ίδρυμα για να βοηθήσω στην ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα και οργάνωνα συνέδρια και δωρεάν προβολές ντοκιμαντέρ σε όλη τη χώρα. Άρχισα να διαβάζω περισσότερο για αυτά τα θέματα και να επιμορφώνομαι στον ελεύθερο χρόνο μου και στις διακοπές. Όσο περισσότερα μάθαινα για την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα, τη γεωπολιτική και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, τόσο έβλεπα πως όλα αυτά συνδέονται κατά κάποιον τρόπο, πως η κλιματική κρίση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τότε ήταν που μου ήρθε μια ιδέα», λέει στη διαδικτυακή συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Image
rcox8.jpg
Ο Ρότζερ Κοξ. [Diana Berdun]

Η ιδέα του Κοξ ήταν πραγματικά ρηξικέλευθη: να χρησιμοποιήσει τον νόμο ως εργαλείο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη