Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover.jpg
To Normandie στη Νέα Υόρκη, 1935-39. [Collection French Lines]

Υπερωκεάνια: Από τον Μεγάλο Ανατολικό στο Λουζιτάνια

Μακράν οι μεγαλύτερες μηχανές της εποχής τους, τα υπερωκεάνια στέκουν ως σύμβολα της προόδου και νεωτερικότητας του 20ου αιώνα. Κανένα άλλο μεταφορικό μέσο δεν ήταν τόσο ρομαντικό, τόσο μεγαλειώδες και τόσο αμφιλεγόμενο.
To Normandie στη Νέα Υόρκη, 1935-39. [Collection French Lines]

Το 1871, στo βιβλίο Η Πλωτή Πολιτεία, όπου περιγράφει το ταξίδι του στην Αμερική με τον θρυλικό Μεγάλο Ανατολικό, ο Ιούλιος Βερν έγραφε ότι τα ατμόπλοια δεν ήταν άδεια κελύφη: «Ο Μεγάλος Ανατολικός δεν είναι απλώς μια θαλάσσια μηχανή, είναι μια πλωτή πολιτεία. Ένας μικρόκοσμος που μεταφέρει έναν άλλο μικρό κόσμο πάνω του. Ο παρατηρητής δεν θα εκπλαγεί να βρει εδώ όλα τα ένστικτα, τις τρέλες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης».

Αυτά τα μεγάλα πλοία που διέσχιζαν τους ωκεανούς ήταν όντως μικρόκοσμοι, και μάλιστα αυτάρκεις: To Paris, νηολογημένο το 1921, που μετέφερε πλούσιους Αμερικανούς στην Ευρώπη, διέθετε σινεμά. Το Atlantique που έκανε το παρθενικό του ταξίδι το 1931, διέθετε «δρόμο» με πολυτελή καταστήματα και υπηρεσίες αντιγράφοντας μια παριζιάνικη λεωφόρο. Τα υπερωκεάνια, που από τα μέσα του 19ου αιώνα έφεραν την επανάσταση στα ταξίδια στη θάλασσα, διέθεταν χωροταξική διαστρωμάτωση, πάνω οι πλούσιοι, κάτω οι φτωχοί, αλλά ήταν και πολλά περισσότερα.

Image
empress-of-britain.jpg
Το Empress of Britain‚ πόστερ για τα Canadian Pacific Railways, λιθογραφία του J.R. Tooby, 1920. [Given by the Canadian Pacific Railway Co. © Victoria and Albert Museum, London]

Για πολλούς επισκέπτες τους αποτελούσαν την πρώτη τους επαφή με την τεχνολογική εξέλιξη. Στα πόστερ της εποχής απεικονίζονταν θηριώδη, με φόντο ζαφειρένιους ουρανούς και σμαραγδένιες θάλασσες, προκαλώντας το δέος. Καθώς έσκιζαν τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη