Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης 1957-2019: συμβάσεις, σκάνδαλα και προσδοκίες

Έχοντας στην πλάτη του συσσωρευμένα προβλήματα, απεργίες και χρέη, το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ πέρασε το 2017 στα χέρια του δημοσίου. Έκτοτε οι αντιπαραθέσεις και οι υποσχέσεις για το μέλλον του συνεχίζονται, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στερείται προς το παρόν αξιοπρεπή συγκοινωνία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
24
'

Λεωφορείο γραμμής 10, πρωί Σαββάτου. Δεν είναι καθημερινή, κι όμως επικρατεί έντονος συνωστισμός και δυσφορία. Κάποια στιγμή ένας ηλικιωμένος διαπληκτίζεται με τον οδηγό. «Τόσα χρόνια σας πληρώνουμε και μας ταλαιπωρείτε με αυτές τις άθλιες συνθήκες! Πού πηγαίναν τα λεφτά μας και φτάσαμε σε αυτό το σημείο;», φωνάζει. Πολλοί επιδοκιμάζουν.

Παρά το… έντονο του πράγματος, η φράση του ηλικιωμένου συνοψίζει ιδανικά τη σχέση των Θεσσαλονικέων με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών, που φροντίζει για τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Μία σχέση που κρατά 62 χρόνια και περιέχει σκάνδαλα, πολιτικό παρασκήνιο και, φυσικά, πολλές υποσχέσεις.

Το τραμ φεύγει, το λεωφορείο έρχεται

Η ιστορία του ΟΑΣΘ ξεκίνησε το 1957, ως η τελική πράξη μίας διαμάχης: της διαμάχης τραμ-λεωφορείου. Το πρώτο δίκτυο τραμ στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 1893 από μία εταιρεία βελγικών συμφερόντων, που εξελίχθηκε τελικά στη λεγόμενη Εταιρεία Τροχιοδρόμων και Ηλεκτρισμού Θεσσαλονίκης (ΕΤΗΘ). Αυτή η εταιρεία εξασφάλισε από την οθωμανική κυβέρνηση τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του τραμ.

Αρχικά τα οχήματα ήταν ιππήλατα, αλλά τελικά το 1908 αντικαταστάθηκαν από ηλεκτροκίνητα. Η επιτυχία τους ήταν μεγάλη. Έτσι, τα επόμενα χρόνια, το δίκτυο επεκτάθηκε για να καλύψει τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες, λόγω και της έλευσης των προσφύγων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.