Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
inflation.jpg
[Photo by Sara Kurfeß on Unsplash]

Ο πληθωρισμός της απληστίας και ποιος ευθύνεται γι' αυτόν

Oι ελλείψεις, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η αύξηση της ζήτησης δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι του μπαράζ ανατιμήσεων.
[Photo by Sara Kurfeß on Unsplash]

Η τιμή για ένα λίτρο γάλα έχει αυξηθεί την τελευταία διετία τουλάχιστον κατά 20%. Σε διψήφιο ποσοστό κινούνται και οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι και στα αμνοερίφια, ενώ η τιμή για ένα κιλό φέτα έχει «πετάξει» πολύ πάνω από τα 10 ευρώ, όταν προ διετίας κινούνταν στα επίπεδα των 7-8 ευρώ. Την ίδια στιγμή η τιμή ενός καινούργιου αυτοκινήτου όχι μόνο έχει αυξηθεί πάνω από 10%, αλλά δεν είναι καν «κλειδωμένη», αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πότε θα έρθει η παραγγελία.

Ο βασικός λόγος για αυτό το ανατιμητικό ράλι, που διατρέχει όλη την οικονομία και όλα τα προϊόντα, μπορεί να αναζητηθεί στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, ως επακόλουθα της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία και μετά – πρόβλημα το οποίο γιγαντώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα που οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Image
supermarketproducts5795630.jpg
[Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ως γνωστόν, όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα προϊόν, αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ή όταν η ζήτηση αυξάνεται πάνω από το αναμενόμενο, οι τιμές κινούνται ανοδικά. Και την τελευταία τριετία, από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, αυτό το έργο το έχουμε δει σε επανάληψη ουκ ολίγες φορές και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη