Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cealexandra5474406.jpg
Στιγμιότυπο από το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, 1/1/22. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Ο νέος νόμος για το ΕΣΥ: Ούτε πανάκεια, ούτε δαίμονας

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποφασίσαμε να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούσαμε γι' αυτό.
Στιγμιότυπο από το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, 1/1/22. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Στις 2 Δεκεμβρίου 2022 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», για το οποίο είχαν γίνει απεργίες και κινητοποιήσεις γιατρών και των σωματείων τους. Όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου με τους οποίους μιλήσαμε, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα σωματεία των γιατρών (ακόμα και αυτά που πρόσκεινται στην κυβέρνηση) τάχθηκαν ομόφωνα κατά του νομοσχεδίου.

Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε σε τι αντιτίθενται οι γιατροί και αν υπάρχουν επαγγελματίες που συμφωνούν με τον νόμο που βαφτίστηκε από κάποιους «έκτρωμα» και «ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ.

Τα επίμαχα άρθρα

Αν και ο νόμος υπ’ αριθμόν 4999/2022 είναι αρκετά εκτενής, περιλαμβάνοντας 75 άρθρα (τα οποία αναφέρονται σε ένα τεράστιο εύρος θεμάτων, από την προκαταρκτική πιλοτική άσκηση ειδικευόμενων, μέχρι τον τρόπο αξιολόγησης συντονιστών γιατρών και την προαγωγή του φυσικού τοκετού), την αντιπαράθεση προκαλούν κυρίως δύο άρθρα: το 7 και 10.

Με λίγα λόγια τα συγκεκριμένα άρθρα λένε τα εξής:

  • Άρθρο 7: Θέσεις στον κλάδο του ΕΣΥ (όπως σε νοσοκομεία, κέντρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη