Ο μετανοημένος ταμίας της Έρικσον

Ο Λις Όλοφ Νέντσελ διαχειρίστηκε τα «μαύρα ταμεία» της Έρικσον από το 1996 ως το 2000. Κατόπιν η εταιρεία τον κατηγόρησε για υπεξαίρεση και τελικά κατέληξε να γίνει ο δριμύτερος κατήγορος των Σουηδών στις δίκες τους ανά τον κόσμο. Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα, για να καταθέσει ως μάρτυρας για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ ύψους 531 εκατ. ευρώ του 1999.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο Λις Όλοφ Νέντσελ έξω από τον Άρειο Πάγο τον Μάιο του 2018. [Nicklas Thegerstroem για την Dagens Nyheter]

Λίγο πριν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ταξίδεψα στη Στοκχόλμη για να συναντήσω τον Λις Όλοφ Νέντσελ, έναν πρώην υπάλληλο της Έρικσον που διαχειρίσθηκε τα «μαύρα ταμεία» της στην Ελβετία από το 1996 ως το 2000. Εκεί, σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Στοκχόλμης, μου εξηγούσε επί πέντε ώρες πώς διοχέτευε τα χρήματα για να πληρωθούν συμβόλαια σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ένα συμβόλαιο ύψους 531 εκατ. ευρώ για την αγορά ιπτάμενων ραντάρ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του δικαστηρίου που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, για το συγκεκριμένο καταβλήθηκαν «μίζες» 2,9 εκατ. ευρώ.

Τις περασμένες δύο εβδομάδες, ο Νέντσελ βρέθηκε στην Αθήνα για τέταρτη φορά, προκειμένου να καταθέσει στο στρατοδικείο Αθηνών στο Ρουφ, όπου μεταφέρθηκε η δίκη από το Εφετείο λόγω έλλειψης χώρου. Κατηγορούμενοι είναι ο Γιάννης Σ., πρώην γεν. γραμματέας εξοπλισμών, ο Αντώνης Κ., διάδοχός του και πολλοί πρώην συνάδελφοι του Νέντσελ από την Έρικσον, που κατηγορούνται ότι έδωσαν τα χρήματα στους δύο παραπάνω αξιωματούχους μέσω του αντιπροσώπου τους στην Ελλάδα Θωμά Λ. και του απόστρατου Γιάννη Τ. Συναντηθήκαμε με τον Νέντσελ δύο φορές, μία στο δικαστήριο και μία ένα ολόκληρο πρωινό στο ξενοδοχείο του μετά τη δίκη. «Δεν μου επιτρέπεται να σου μιλήσω πριν το δικαστήριο», μου είπε, «είναι αντιδικονομικό».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.