Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
anoigma_4.jpg

50 όχι τόσο γνωστά πράγματα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σαν σήμερα κηρύχτηκε ο Μεγάλος Πόλεμος. Εδώ είναι μια λίστα με 50 πληροφορίες που μπορεί να μην γνωρίζεις για μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
  1. Την εποχή του πολέμου, ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο τσάρος της Ρωσίας και ο αυτοκράτορας της Γερμανίας ήταν πρώτα ξαδέρφια.
  2. Παρά το μέγεθός της, η Ισπανία δεν έλαβε μέρος ούτε στον Α’ ούτε στον Β’ ΠΠ. Η Πορτογαλία έστειλε δυνάμεις στο Δυτικό Μέτωπο το 1916, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμμάχων της Αντάντ.
  3. Ο Μεγάλος Πόλεμος είναι το 8ο πιο πολύνεκρο στρατιωτικό γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας: έχασαν τη ζωή τους 9 εκατομμύρια στρατιώτες και 7 εκατομμύρια άμαχος πληθυσμός. To 1/3 των θανάτων στρατιωτών προκλήθηκε από την ισπανική γρίπη του 1918. Η Ελλάδα, καθώς μπήκε στον πόλεμο μόλις το 1917, δεν είχε βαρύ “φόρο αίματος”, με 5.000 νεκρούς και 21.000 τραυματίες.
  4. Υπήρχαν ειδικά βρετανικά σώματα για κοντούς στρατιώτες. Το μίνιμουμ ύψος για το βρετανικό στρατό ήταν το 1,60μ., όμως πολλοί κοντύτεροι άνδρες διψούσαν να στρατολογηθούν τον Αύγουστο του 1914. Το Γραφείο Πολέμου δημιούργησε τα τάγματα «bantam», κυρίως από ανθρακωρύχους, καθώς το ύψος τους ευνοούσε την κίνησή τους μέσα στις στοές. Το 1916, καθώς η στρατολόγηση γινόταν όλο και πιο δύσκολη, το όριο του ύψους καταργήθηκε.
    Image
    bantams_recruiting_poster_wwi_0-.jpg
    [Imperial War Museums/Wikimedia Commons]
  5. Μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία αποστέλλονταν κάθε εβδομάδα 12 εκατομμύρια γράμματα στο Δυτικό μέτωπο. Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη