Ο ιός που άλλαξε τον κόσμο: 40 χρόνια ζωής (και θανάτου) με τον HIV

Η θλιβερή επέτειος από την πρώτη επιδημία HIV φέρνει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις: Θα καταφέρουμε να εκριζώσουμε τον ιό που άλλαξε τον τρόπο που ζούμε; Γιατί, ενώ υπάρχει ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία, δεν έχουμε ακόμη εμβόλιο;
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[jnj.com]

«Έμαθα ότι είμαι θετικός στον HIV πριν από έναν χρόνο» λέει στο inside story ο 33χρονος Γιώργος. «Ένας επίμονος πυρετός, διάρροιες και πόνοι στα κόκαλα με οδήγησαν στα επείγοντα. Μέχρι που πήρα το αποτέλεσμα της εξέτασης, νόμιζα ότι είχα κολλήσει κορονοϊό». Όπως εξομολογείται ο Γιώργος, το σοκ ήταν μεγάλο, αλλά και ενδόμυχα είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο. «Μετά τη διακοπή μιας μακροχρόνιας σχέσης, η σεξουαλική μου ζωή έγινε –πώς να το πω;– κάπως απρόσεχτη» λέει, υπονοώντας το σεξ χωρίς προφυλάξεις, τη βασικότερη αιτία μετάδοσης του ιού HIV. «Οι δικοί μου στενοχωρήθηκαν βέβαια, αλλά το αποδέχθηκαν όταν τους εξήγησα ότι τα φάρμακα πια είναι πολύ αποτελεσματικά. Στενοχωρήθηκα μόνο όταν ένας φίλος που του το αποκάλυψα, μου είπε ότι είναι θεία τιμωρία. Τότε με ενόχλησε, αλλά πλέον συνειδητοποιώ ότι αυτός που μας τιμωρεί είναι ο ιός. Η αρρώστια είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τον τρόπο ζωής μας», συμπληρώνει. «Όπως και ο κορονοϊός μας τιμωρεί γιατί είμαστε κοινωνικοί, ταξιδεύουμε και βρισκόμαστε με άλλους, έτσι και ο HIV μας τιμωρεί για τη σεξουαλικότητά μας και τον ηδονισμό».

Το 82,5% των συνολικών κρουσμάτων HIV στην Ελλάδα είναι άντρες, ενώ μόνο το 17,3% γυναίκες

Εκτός από τον Γιώργο, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στη χώρα μας διαγνώστηκαν άλλα 600 κρούσματα HIV: 482 άνδρες και 119 γυναίκες. Πάνω από δύο στις πέντε νέες διαγνώσεις (42,6%) σχετίζονται με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών, το 20% με απροφύλακτη ετεροφυλοφιλική επαφή, το 13,5% αφορά σε μετάδοση μέσω ενδοφλέβιας χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ για το υπολειπόμενο ποσοστό δεν υπάρχει καταχωρημένο αίτιο μετάδοσης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.