O γολγοθάς των αυτοτέστ

Η ιδέα της κυβέρνησης ήταν απλή. Η εφαρμογή της όμως;
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Ακούγεται απλό: αν αυξήσουμε δραματικά τα τεστ, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε πιο γρήγορα την οικονομία και τις δραστηριότητες. Αφού δεν έχουμε υποδομή για τη διενέργεια περισσότερων τεστ, ας δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να τα κάνει μόνος του, κατ’ οίκον. Ως εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα όμως αρχίζει από εδώ και κάτω. Ενδεικτικά, μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι:

  • Ποιος θα δηλώνει το αποτέλεσμα των τεστ στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΔΥ;
  • Ποιος θα βοηθάει εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν, δίνοντας τεχνικές οδηγίες;
  • Πού θα πετιούνται τα χρησιμοποιημένα τεστ;
  • Τι θα γίνει με εκείνους που ζουν από τη μονοπώληση της συγκεκριμένης τεχνολογίας τον τελευταίο χρόνο;

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Η εξαγγελλία Σκέρτσου

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 19 Μαρτίου πως η πολιτεία θέτει ένα ακόμα εργαλείο στη διάθεση των πολιτών μετά το εμβόλιο, τα τεστ μοριακού ελέγχου και τα ράπιντ τεστ αντιγόνου: τα αυτοτέστ. «Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό του, ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού. Σε περίπτωση που μπει στο σπίτι και χτυπήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, να μπορεί να κινηθεί ανάλογα και να μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του».

Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια στην Ευρώπη· εφαρμόζεται στη Γερμανία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Και θα πρόσθετα ότι εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ο καθένας μας ατομικά ζητάμε και αγοράζουμε υπηρεσίες ράπιντ τεστ, προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας. Το τεστ που θα παρέχεται δωρεάν δεν είναι διαφορετικό από το τεστ αντιγόνου, απλά είναι πιο απλό στον χειρισμό του:

  • Δεν χρειάζεται κατά τη λήψη του επιχρίσματος να βάλει κανείς την μπατονέτα πολύ βαθιά. Τη βάζει σε βάθος δύο πόντων και τη στριφογυρνάει πέντε φορές.
  • Ό,τι συγκεντρωθεί σε επιχρίσματα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα πλαστικό στέλεχος ελέγχου, που προηγουμένως έχει γεμίσει με το ειδικό υγρό buffer. Ένα τέταρτο αφότου τα δύο υγρά έρθουν σε επαφή, μπορεί να εξαχθεί το αποτέλεσμα της εξέτασης – όπως σε ένα τεστ εγκυμοσύνης.
  • Δεν χρειάζεται εργαστηριακό περιβάλλον για τη λήψη δείγματος. Παρόλα αυτά, ο κατασκευαστής έχει κάποιες προβλέψεις που περιλαμβάνονται στις οδηγίες: Όλα τα υλικά πρέπει να απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους και η χρήση του τεστ πρέπει να γίνεται με γάντια. Η μπατονέτα πρέπει να χρησιμοποιείται για το τεστ αμέσως μόλις τη βγάζει κανείς από τη συσκευασία. Όλα τα αντικείμενα του τεστ πρέπει να απορρίπτονται, σύμφωνα πάντα με τον κατασκευαστή, σε κάδο νοσοκομειακών απορριμμάτων.
Αντιδράσεις

Σήμερα γίνονται 50-60.000 τεστ εβδομαδιαία στη χώρα μας, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι σχετικές υποδομές αλλά και το σχετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με τα αυτοτέστ. Όμως από την εξαγγελία Σκέρτσου μέχρι σήμερα, έγιναν αντιληπτά εμπόδια που δεν είχαν ληφθεί υπόψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τα προβλήματα που υπάρχουν με την εφαρμογή του μέτρου, έως ότου έγινε κοινωνός των αντιδράσεων, που προήλθαν κυρίως από δύο μεριές: τους φαρμακοποιούς και όσους κάνουν σήμερα τα τεστ.

Τα φαρμακεία

Η κυβέρνηση με την εξαγγελία της όρισε τα φαρμακεία ως κέντρα διανομής των τεστ. Οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν αμέσως, για δύο λόγους:

α) Διότι τους «φορτωνόταν» μια δραστηριότητα χωρίς να προβλέπεται αμοιβή, με το επιχείρημα ότι «δεν θα σας δώσουμε και αμοιβή για κάτι που είναι δωρεάν» και

β) Διότι έμενε μια χαραμάδα ανοιχτή για να πραγματοποιούνται τεστ στα φαρμακεία, κάτι που οι φαρμακοποιοί δικαίως δεν επιθυμούν.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου το βράδυ οι φαρμακοποιοί συνεδρίασαν για να κάνουν την αντιπρότασή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, θέλουν να αποκλείσουν, επικαλούμενοι τον ECDC, με ρητή διάταξη τη διενέργεια τεστ στα φαρμακεία. «Είμαστε πρόθυμοι να διακινούμε το τεστ αλλά όχι να το κάνουμε, καθώς απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις». Οι φαρμακοποιοί σε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθεσαν και άλλα ζητήματα που είναι κρίσιμα, όπως π.χ. το ποιος θα πιστοποιεί το προϊόν ή και το πώς θα διακινείται αυτό (φορολογικά παραστατικά). Επίσης ζητούν ένα πρωτόκολλο εμπλοκής του φαρμακείου στη διακίνηση αυτήν από το κράτος προς τον πολίτη. Κι εκείνοι στρέφονται προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Ευρώπης ζητώντας την δική τους τεχνογνωσία. Όχι άδικα, διότι παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για τη χρήση του μέτρου, οι λεπτομέρειες φαίνεται ότι δεν είχαν συζητηθεί πριν από την εξαγγελία της περασμένης Παρασκευής.

Ακόμα οι φαρμακοποιοί, όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησαν αμοιβή για τη διακίνηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού τεστ.

Ένα από τα προβλήματα –που ετέθη και από τους φαρμακοποιούς– είναι το γεγονός ότι ο ΕΟΦ δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει προϊόντα όπως τα τεστ. Μέχρι σήμερα, τα ράπιντ τεστ που διατίθενται από το κράτος προκειμένου να είναι αξιόπιστα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε λίστα του ΠΟΥ. Στη συνέχεια μπήκε εναλλακτικά το κριτήριο να υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη 240 ατόμων σε περιοδικό εγνωσμένης αξιοπιστίας. Με το κριτήριο αυτό, μια εξαμελής επιτροπή του ΕΟΔΥ αποφάσισε στις 18.3.2021 την αγορά 3 εκατομμυρίων ράπιντ τεστ με διαπραγμάτευση (έναντι 10,5 εκατομμυρίων ευρώ). Οι ελληνικές αρχές άνοιξαν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και σε άλλες εταιρείες πλην της Abbot και της Roche, που όμως είχαν πάρει έγκαιρα τη σφραγίδα αξιοπιστίας από τον ΠΟΥ και την ΕΕ. Πολλές εταιρείες κόπηκαν από την τετραμελή επιτροπή αξιολόγησης, καθώς δεν είχαν αξιολογηθεί τα προϊόντα τους, ενώ άλλες δεν έφεραν τις σχετικές δημοσιεύσεις, αλλά «ισοδύναμα». Να σημειωθεί ότι το κινεζικό τεστ που κέρδισε τον διαγωνισμό, αφού ο αντιπρόσωπός του μειοδότησε, είχε πολύ μικρή οικονομική διαφορά από εκείνο της Roche (€400.000 στα 3 εκατομμύρια κομμάτια). Πάντως το κινεζικό τεστ φαίνεται να έχει περάσει από κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Γενεύης.

Ακολουθώντας –σχεδόν– το γερμανικό παράδειγμα

Στο πρόβλημα της πιστοποίησης, η ιδέα που υπάρχει είναι, ελλείψει δυνατότητας ελέγχου από τον ΕΟΦ, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποίαν η Βουλή θα νομοθετήσει την αποδοχή της εμπειρογνωμοσύνης ενός άλλου οργανισμού μιας μεγαλύτερης χώρας, σε αυτήν την περίπτωση της Γερμανίας. Ο γερμανικός οργανισμός Β farm σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Ρόμπερτ Κοχ και Πάουλ Έρλιχ έχει συντάξει μια λίστα με τεστ που προκρίνει ως αξιόπιστα.

Στη σύνοδο των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας, στις 22 Μαρτίου 2021, συμφωνήθηκε ένα κείμενο επτά σελίδων για την παράταση του λόκνταουν και τη βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα των αυτοτέστ αλλά και του ενός τεστ την εβδομάδα στα σχολεία διευρύνεται, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του τέστινγκ. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανικής Ομοσπονδίας έχει αναλάβει το κόστος ενός τεστ την εβδομάδα και για τον σκοπό αυτό τα κρατίδια έχουν υποστηρίξει την υποδομή που χρειάζεται, δημιουργώντας πολλές εναλλακτικές δομές για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος (φαρμακεία, ιατρεία, εθελοντικές οργανώσεις, μεμονωμένοι έμποροι, σούπερ μάρκετ και κοινοτικά κέντρα τέστινγκ).

Κι εδώ ερχόμαστε στο σημαντικότερο πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λύσει η κυβέρνηση πριν την εισαγωγή του μέτρου: την εμπλοκή της κοινότητας στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτή είναι ακόμα και σήμερα, με ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους και αύξηση των τεστ του ΕΟΔΥ κατά 800 φορές έναντι του πρώτου κύματος, ακόμα πολύ χαμηλή.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.