Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-novartis2.jpg
Τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας. [novartis.com]

Το μάστερ πλαν της Novartis

Κύριο στοιχείο της δικογραφίας που κατατέθηκε στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι ένα «μάστερ πλαν» που εκπόνησε η εταιρεία το 2012, με στόχο να συγκρατήσει τα έσοδά της, μέσα σε ένα περιβάλλον που λόγω μνημονίων γινόταν όλο και πιο απειλητικό. Οι συντάκτες του σχεδίου είναι εντυπωσιακά ευθύβολοι –δεν μασάνε τα λόγια τους.
Τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας. [novartis.com]

Το 2012 αποτελεί την πιο κρίσιμη χρονιά στην πορεία της πολιτικής φαρμάκου μέσα στα μνημόνια. Η τρόικα, προσπαθώντας να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη, θέλει να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και να περιορίσει την επιρροή των ακριβών και καινούριων σκευασμάτων στο συνολικό ύψος της. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα παράγονται από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis. Συγκεκριμένα, πάνω από το 40% του τζίρου της (που είναι συνολικά περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως) έχει σχέση με νέα φάρμακα.

Η Novartis αποφασίζει να αντιδράσει, εκπονώντας ένα μάστερ πλαν, που στόχο έχει να της επιτρέψει όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να διευρύνει την επιρροή της. Το ίδιο κάνουν και οι άλλες φαρμακευτικές, που απειλούνται από τα σχέδια της τρόικας.

Μόνο που το πλάνο της Novartis είναι το πιο φιλόδοξο.

Οι προκλήσεις του 2012

Είναι καλοκαίρι του 2012 και η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χείλος του γκρεμού. Συναντώ τον κ. Κώστα Φρουζή, τότε πρόεδρο του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρο της Novartis, στα γραφεία του συνδέσμου στο Χαλάνδρι. Μου λέει ότι το περιβάλλον για την εταιρεία του χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Οι τιμές με το μνημόνιο μειώνονται δραματικά, η φαρμακευτική δαπάνη κατρακυλάει. Μία επιπλέον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη