«Για να πάρεις πρέπει να γράψεις»: οι διεφθαρμένες πρακτικές της Novartis με τους γιατρούς

H υπόθεση Novartis έκλεισε στις ΗΠΑ με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τα στοιχεία που μάζεψαν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα αφορούσαν 4.400 γιατρούς, που συμμετείχαν με διάφορους τρόπους σε αθέμιτη προώθηση σκευασμάτων της εταιρείας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Το λογότυπο του ελβετικού φαρμακευτικού γίγαντα Novartis, στα κεντρικά γραφεία του στη Βασιλεία της Ελβετίας. [Sebastien Bozon/AFP]

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την φαρμακευτική εταιρεία Novartis μετά από επτά χρόνια ερευνών, θα μπορούσε να της είχε ασκήσει ποινική δίωξη για «διεφθαρμένες πρακτικές στο εξωτερικό», αν είχε περισσότερα στοιχεία. Ίσως έτσι να έβγαζε και περισσότερα χρήματα από τα 225 εκατ. δολάρια που θα εισπράξει τελικά από την εταιρεία, στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Είναι η πρώτη περίπτωση στην ιστορία του αμερικανικού νόμου που επιβάλλεται πρόστιμο αποκλειστικά για τη δραστηριότητα ελληνικής εταιρείας, της Novartis Hellas.

Είναι δωροδοκία;

Οι συντάκτες των αμερικανικών αποφάσεων κατά της Novartis και οι ερευνητές του FBI μιλούν διαρκώς για «διεφθαρμένες πρακτικές», που συμπυκνώνονται στην σελίδα Α-7 της «Επισκόπησης μη Σύννομων Σχεδίων», που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για την αναστολή της ποινικής δίωξης: «Για να πάρεις [σ.σ.: χρήματα] πρέπει να γράψεις [σ.σ.: φάρμακα]. Όχι πια δώρα». Οι πρακτικές αυτές, τις οποίες αποκάλυψε η αμερικανική έρευνα, αφορούν εκείνο που στον ελληνικό ποινικό και τον ευρωπαϊκό νόμο θα αποκαλούσαμε «αθέμιτη άσκηση επιρροής». Αυτό σημαίνει ότι δεν στοιχειοθετείται με την έννοια του ελληνικού ποινικού κώδικα το δώρο και η παράνομη αντιπαροχή (δηλαδή η δωροδοκία), αλλά η πρακτική που περιγράφεται προσιδιάζει περισσότερο σε εκείνο που στην αγορά αποκαλείται «καλλιέργεια τοπίου». Σε απλά ελληνικά, επιρροή με κάθε τρόπο σε εκείνους που λαμβάνουν τις ιατρικές αποφάσεις, ώστε να συνταγογραφήσουν όπως θέλει η Novartis.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.