Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cenordstream2.jpg
Ο αγωγός Nord Stream 2. [bundesnetzagentur.de]

Nord Stream 2: Η στρόφιγγα του νέου ρωσικού αγωγού

Οι Ιρακινοί και Αφρικανοί πρόσφυγες έφτασαν από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία τις ημέρες που εξεταζόταν η πολωνική προσφυγή κατά του νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, που παρακάμπτει το πολωνικό έδαφος και στέλνει αέριο κατευθείαν στη Δυτική Ευρώπη. Δεν ήταν σύμπτωση.
Ο αγωγός Nord Stream 2. [bundesnetzagentur.de]

H Ρωσία διέψευσε τις φήμες ότι βρισκόταν πίσω από τις κινήσεις του Μινσκ να συγκεντρώσει στα κοινά σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας μετανάστες, με σκοπό να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απειλής στη δυτική Ευρώπη, και ειδικότερα στη Γερμανία. Όμως δεν είναι ίσως σύμπτωση ότι τις ημέρες που οι πρόσφυγες έπαιρναν τον δρόμο από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για τα σύνορα κοντά στο πολωνικό Μπιάλιστοκ, ο γερμανικός ομοσπονδιακός οργανισμός για τα δίκτυα και τον ηλεκτρισμό «πάγωνε», όπως είχε προβλέψει το inside story, τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, έως ότου οι Ρώσοι προσαρμοσθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Γερμανία είναι η χώρα στην οποία καταλήγει ο αγωγός και αυτή που έπρεπε να αποφασίσει για την πιστοποίηση του τμήματός του που βρίσκεται μέσα στη χώρα και είναι το σημαντικότερο, αφού από εκεί εξάγεται το αέριο.

Image
border000_9rm9hc.jpg
Πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας στις 14 Νοεμβρίου 2021. [Oksana Manchuk/AFP]

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 η εταιρεία του αγωγού, που έχει έδρα το Τσουγκ της Ελβετίας, έκανε αίτηση ως ανεξάρτητος μεταφορέας αερίου στην γερμανική Αρχή για τα Δίκτυα και τον Ηλεκτρισμό, που έχει έδρα τη Βόννη. Η αρχή είχε τέσσερις μήνες καιρό για να αποφασίσει. Λίγο καιρό πριν, στις 30 Ιουλίου, είχε γίνει προσφυγή από δύο πολωνικές εταιρείες κατά του αγωγού. Δύο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη