Νομοσχέδιο Παιδείας: Το στοίχημα της Νίκης Κεραμέως

Φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς έχει δημιουργήσει το νομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίζεται στη Βουλή. Οι διατάξεις του πάντως έχουν συζητηθεί αναλυτικά, έστω και σε καθεστώς εντάσεων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Η υπουργός Παιδείας κατά την επεξεργασία και εξέταση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, 1η Ιουνίου 2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αιτία η προώθησή του για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και η έντονη συζήτηση για τις διατάξεις του, που έχει προκύψει το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει «φίλους» και «εχθρούς». Προσδοκία των πρώτων είναι να υπάρξουν θετικές τομές και στοιχεία άμεσου εκσυγχρονισμού στον δύσκολο χώρο της Παιδείας. Οι δεύτεροι μιλούν για ένα νομοθέτημα με ιδεολογικές αγκυλώσεις που ενισχύει το «σχολείο της αγοράς».

Στο επικοινωνιακό πεδίο, το νομοσχέδιο έγινε γνωστό για την επαναφορά των Λατινικών αλλά και για τον θεσμό της «διαγωγής». Όμως πρόκειται για ένα ολιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο, που αφορά και τις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ εισάγει δεκάδες αλλαγές.

Ανεξαρτήτως της οπτικής που μπορεί να υιοθετήσει κανείς, είναι σίγουρο ότι ο έντονος διάλογος είχε ένα σαφές αποτέλεσμα: Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς που έχει καταγραφεί στις έως τώρα προκαταρκτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δηλαδή την συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, δίνει την δυνατότητα να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του νομοθετήματος.

Στην πράξη

Το νομοσχέδιο συνολικά διαπνέεται από μία πρόθεση θεσμοθέτησης διαδικασιών ελέγχου και διαβαθμισμένης αξιολόγησης. Πρόκειται για στοιχεία που δύσκολα αμφισβητούνται ως αναγκαιότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρόλα αυτά το κείμενο του νομοσχεδίου παρέχει κατά κύριο λόγο τις κατευθύνσεις στις οποίες αυτοί οι μηχανισμοί θα κινηθούν, και δεν νομοθετεί τις διαδικασίες αυτές καθ' εαυτές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.