Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
niente2.jpg
John William Godward, Dolce Far Niente, 1897.

Niksen: Η ολλανδική τέχνη του να μην κάνεις τίποτα

Το niksen είναι θείο δώρο για ανθρώπους με φορτωμένες ατζέντες και καθημερινότητα με άπειρες υποχρεώσεις. Το μόνο που χρειάζεται για λίγη επαναφόρτιση είναι να πάρεις μια ανάσα και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Είναι πιο αποδοτικό από ό,τι ακούγεται.
John William Godward, Dolce Far Niente, 1897.

Μετά το hygge, το δανέζικο μυστικό της cozy αίσθησης ευεξίας, μετά το lagom, τη σουηδική τέχνη της ισορροπημένης ζωής, μια νέα αντίληψη έρχεται από τη Βόρεια Ευρώπη και υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Είναι λιγότερο σκανδιναβική, καθώς έχει προέλευση την Ολλανδία, και είναι απείρως πιο εύκολη. Ονομάζεται niksen, που σημαίνει να μην κάνεις τίποτα – και εφαρμόζεται κυριολεκτικά.

Η συγκεκριμένη σύλληψη περί ευζωίας είναι μια μέθοδος χαλάρωσης από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και το στρες που αυτοί συνεπάγονται μέσω του του απλού αράγματος. Οι Iταλοί έχουν την παρόμοια έκφραση dolce far niente, τη γλύκα του να μην κάνεις τίποτα, όμως η επίκαιρη γοητεία του niksen εξηγείται από το ότι πλασάρεται ως μέθοδος εναντίον του στρες και ίσως από το ότι τελευταία οι υποσχέσεις ευεξίας με ονόματα που μοιάζουν να βγήκαν από τον κατάλογο του IKEA ακούγονται πολύ πειστικές.

Σύμφωνα με τα βιβλίο Niksen: The Dutch Art of Doing Nothing της Καρολίν Γιάνσεν και το βάιραλ άρθρο των New York Times The Case for Doing Nothing της Όλγα Μέκινγκ, «είναι παρόμοιο με την ενσυνειδητότητα, αλλά δεν χρειάζονται πολλά για να μην κάνεις τίποτα». Αν θέλεις να το εξασκήσεις, ηρέμησε και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη