Πίσω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σε λίγες εβδομάδες παραδίδεται επίσημα το έργο του Ρέντσο Πιάνο, που θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή της πρωτεύουσας. Μέσα στο πάρκο, όλα είναι καινούρια και λαμπερά. Έξω, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Η γειτονιά έχει παραμείνει ακριβώς όπως ήταν, καθώς οι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν και η πολιτεία, που θα αναλάβει έτσι κι αλλιώς ένα τιτάνιο έργο, απουσιάζει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Οταν ολοκληρώθηκε η ανοικοδομηση του Κέντρου Πομπιντού ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης της περιοχής Les Halles στο κεντρικό Παρίσι το 1977, τα ενοίκια των κατοικιών στη γειτονική ζώνη ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Καφέ και εστιατόρια ανοιξαν μέσα σε μια νύκτα, ενώ πύκνωσαν τα καταστήματα ακριβών ειδών που βρήκαν θέση στα λημέρια της παλιάς αγοράς κρεάτων, ψαριών και λαχανικών. Ηταν από τις τελευταίες αστικές επεμβάσεις στην Πόλη του Φωτός, που υπάκουε στην λογική πως όλα πρέπει να ξηλωθούν για να ξαναγίνουν από την αρχή.

Η δημιουργία της Tate Modern στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο Λονδίνο με βρήκε να σπουδάζω στη βρετανική πρωτεύουσα. Και εκεί, η αναβάθμιση της περιοχής του Southwark ήταν εκτός από θεαματική και ταχύτατη. Από ένα φτωχό, κακόφημο μέρος με εργατικές πολυκατοικίες, προσέλκυσε κατασκευαστές πολυτελών κτιρίων, συμπαρασύροντας και επιχειρηματίες που επένδυσαν στην εστίαση. H βόλτα στη Νότια Οχθη μεγάλωσε σε μήκος και έγινε μία από τις πιο αγαπημένες περατζάδες για την νεολαία και όχι μόνο. Σήμερα η ζώνη γύρω από το μουσείο έχει μια από τις υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αφορά ολόκληρη την περιοχή, στην οποία ζουν ακόμα αρκετοί μη προνομιούχοι. 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.