To νέο λογισμικό κατασκοπίας Predator και οι δουλειές στην Ελλάδα

Δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, από το Citizen Lab και το Meta, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πελάτες του κακόβουλου λογισμικού υπάρχουν και στη χώρα μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[Blogtepreneur/Flickr.com]

Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρότι είχε και εγχώριο ενδιαφέρον. Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο Citizen Lab, που ασχολείται με τις ψηφιακές απειλές κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιοποίησε μία μακροσκελή έρευνα για ένα μέχρι πρότινος άγνωστο λογισμικό κατασκοπίας (spyware) ονόματι «Αρπακτικό» (Predator), με πελάτες πιθανώς (και) στη χώρα μας.

Το Predator, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές του Citizen Lab, είχε μολύνει το κινητό ενός μέλους της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που ζει εξόριστο στην Τουρκία, όπως και την τηλεφωνική συσκευή ενός επίσης εξόριστου Αιγύπτιου παρουσιαστή μιας δημοφιλούς ειδησεογραφικής εκπομπής και ένθερμου επικριτή του καθεστώτος Σίσι.

Τα λογισμικά κατασκοπίας και το ανύπαρκτο ρυθμιστικό πλαίσιο

Τα spyware είναι λογισμικά που μπορούν να εγκατασταθούν απομακρυσμένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablet και έξυπνα κινητά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη ή εν αγνοία του, με τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν «σιωπηλά» και με μη ανιχνεύσιμο τρόπο στη συσκευή και τις ρυθμίσεις της. Σκοπός είναι να συλλέγουν και να μεταδίδουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα (π.χ. γεωγραφικό στίγμα, κατάλογο επαφών) όπως και το περιεχόμενο των επικοινωνιών του στόχου (μηνύματα, ομιλία) ακόμη κι αν αυτές γίνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών όπως π.χ. το Whatsapp. Ίσως το πιο γνωστό λογισμικό κατασκοπίας είναι το Pegasus της Ισραηλινής NSO Group, που παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι διατίθεται μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατίας στο πλαίσιο νόμιμων ερευνών από υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τελικά, όπως αποκαλύφθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, χρησιμοποιούνταν μαζικά και εναντίον ακτιβιστών, αντιφρονούντων, διπλωματών, αρχηγών κρατών, πολιτικών και δημοσιογράφων ανά τον κόσμο. Στον απόηχο της αποκάλυψης, η κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο έβαλε την ισραηλινή εταιρεία στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι πουλούσε εν γνώσει της το spyware σε ξένες κυβερνήσεις, για την κακόβουλη στοχοποίηση ατόμων που απέχουν κατά πολύ από τον ορισμό του εγκληματία ή του τρομοκράτη.

Στο Ισραήλ, τη χώρα που εδώ και καιρό έχει εδραιωθεί ως μία από τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον κυβερνοχώρο και είναι «πατρίδα» αρκετών εταιρειών ανάπτυξης λογισμικών κατασκοπίας και παρακολούθησης, η πώληση τέτοιων «κυβερνο-όπλων» σε ξένες κυβερνήσεις από ισραηλινές εταιρείες βρίσκεται υπό τον στενό έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο αδειοδοτεί την πώλησή τους στο εξωτερικό, αφού θεωρούνται αμυντική τεχνολογία. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την NSO και έπειτα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2021 να αυστηροποιήσει το πλαίσιο για τις εξαγωγές τέτοιων λογισμικών. Αλλοδαπές χώρες θα μπορούν να αγοράσουν ισραηλινή τεχνολογία εφόσον πρώτα υπογράψουν δήλωση ότι θα τη χρησιμοποιήσουν «μόνο για τη διερεύνηση και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών και σοβαρών εγκλημάτων», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Βέβαια, σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν εμποδίζει κανείς μία κατά τα άλλα ισραηλινή εταιρεία να εγκατασταθεί εκτός χώρας και έτσι να αποφύγει η ίδια και οι πελάτες της ακόμη και αυτήν την –περιορισμένου βεληνεκούς– λογοδοσία στο υπουργείο Άμυνας.

Εκτός Ισραήλ, η βιομηχανία των spyware είναι σε γενικές γραμμές αρρύθμιστη και επί της ουσίας λειτουργεί σε ένα νομικό κενό. Περιστατικά παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστρατήγησης της ιδιωτικότητας, όπως αυτά που καταγράφηκαν στην περίπτωση του Pegasus και τώρα του Predator, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ρύθμισης της συγκεκριμένης αγοράς διεθνώς, ώστε να εξαλειφθεί ή έστω να περιοριστεί στο ελάχιστο η δυνατότητα κατάχρησης τέτοιων ισχυρών εργαλείων παρακολούθησης από αυθαίρετες κυβερνήσεις, απολυταρχικά καθεστώτα, ενδεχομένως και ιδιώτες που έχουν αρκετά λεφτά για να τα αγοράσουν.

Τα διαθέσιμα εργαλεία της Star Alliance των spyware

Επιστρέφοντας στην έρευνα του Citizen Lab, διαβάζουμε ότι το νέο λογισμικό κατασκοπίας Predator αναπτύχθηκε από μία μικρή και σχεδόν άγνωστη start-up της Βόρειας Μακεδονίας με την επωνυμία Cytrox, που ιδρύθηκε το 2017, έχει εταιρική παρουσία επίσης σε Ισραήλ και Ουγγαρία και στην πορεία εξαγοράστηκε από τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν έναντι ποσού μικρότερου των 5 εκατ. δολαρίων. Η εξαγορά έγινε το 2018 μέσω της κυπριακής Wispear (μετονομάστηκε σε Passitora Ltd) συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, πρώην διοικητή της Unit 81, μιας επίλεκτης μονάδας τεχνολογίας που υπάγεται στις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού.

Ο Ντίλιαν (με υπηκοότητα Μάλτας) και η εταιρεία του μονοπώλησαν την κυπριακή επικαιρότητα μετά την κάπως ασυνήθιστη συνέντευξη –για τον μυστικοπαθή χώρο της κατασκοπευτικής τεχνολογίας– που παραχώρησε ο τοτε 58χρονος Ισραηλινός επιχειρηματίας στο Forbes το καλοκαίρι του 2019. Μιλώντας στον δημοσιογράφο Τόμας Μπρούστερ, επί της ουσίας κομπάζει για ένα μαύρο βανάκι της εταιρείας του με φιμέ τζάμια που κυκλοφορεί στους δρόμους της Λάρνακας, φορτωμένο με εξοπλισμό που φέρεται να πέρασε από το κυπριακό τελωνείο ως μετεωρολογικός – ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υποκλέπτει κάθε είδους περιεχόμενο από κινητά, σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Το βανάκι, όπως λέει ο Ντίλιαν στη συνέντευξή του, είναι μόνο ένα μέρος από το πλούσιο κυβερνο-οπλοστάσιο που διαθέτει η Intellexa (με τον ίδιο ως συνιδρυτή), γνωστή και ως «η Star Alliance των spyware». Πρόκειται για μία σύμπραξη εταιρειών που δημιουργήθηκε το 2019 ως αντίπαλο δέος στην NSO Group, με σκοπό να αποτελέσει ένα «κατάστημα μιας στάσης» για τους υποψήφιους αγοραστές κατασκοπευτικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με το Citizen Lab αλλά και παλαιότερα δημοσιεύματα, γνωστά μέλη της Intellexa, εκτός από την Cytrox, είναι οι Nexa Technologies (πρωην Amesys), η WiSpear/Passitora, η Senpai και ακόμη πέντε εταιρείες που δεν κατονομάζονται. Τον Ιούνιο του 2021 τέσσερα στελέχη της γαλλικής Amesys και Nexa Technologies κατηγορήθηκαν από ανακριτές της μονάδας εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου του Δικαστηρίου του Παρισιού για ανάμιξη (μέσω πωλήσεων λογισμικών παρακολούθησης στις κυβερνήσεις Καντάφι και Σίσι) σε βασανιστήρια και εξαφανίσεις ατόμων σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Όπως έλεγε ο Ταλ Ντίλιαν στο Forbes τον Αύγουστο του 2019, εκτός από εργαλεία χακαρίσματος έξυπνων κινητών, η Intellexa διαθέτει τεχνολογία που μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο κάποιου ατόμου οπουδήποτε κι αν ταξιδεύει, να ακούσει τις κλήσεις του και να εντοπίσει οποιοδήποτε κινητό σε μία ολόκληρη χώρα μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τέτοια εργαλεία προορίζονται για χρήση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και έχουν αναπτυχθεί για την παρακολούθηση τρομοκρατών, καρτέλ ναρκωτικών και των πιο επικίνδυνων εγκληματιών του κόσμου. Ως προς την κριτική που ασκείται σε αυτού του είδους τις κατασκοπευτικές τεχνολογίες, που όπως έχει διαπιστωθεί δεν στρέφονται μόνο κατά τρομοκρατών και εγκληματιών, ο Ντίλιαν απαντά: «Μην κατηγορείτε τους ντίλερς, κατηγορήστε τους πελάτες. Δεν είμαστε ούτε οι αστυνομικοί, ούτε οι δικαστές του πλανήτη [...] είναι υποκριτικό να λέτε “Γιατί πούλησες στο Μεξικό;”. Είναι νόμιμο. Γιατί όχι; Αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιτρέπουν τις πωλήσεις στο Μεξικό... Συνεργαζόμαστε με τους καλούς. Και κάποιες φορές οι καλοί παραφέρονται», παραδέχεται. Ακόμη υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καν εφικτό για τις εταιρείες spyware να παρακολουθούν τη χρήση των συστημάτων τους. «Τα περισσότερα προϊόντα δεν μπορείς να τα παρακολουθήσεις. Πέραν αυτού, οι πελατες δεν θέλουν να γνωρίζεις ποιοι είναι οι ύποπτοι» που έχουν στο στόχαστρο.

Στις αρχές τις πανδημίας, το 2020, εταιρείες από τον χώρο της κατασκοπευτικής τεχνολογίας προσέγγισαν διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λέγοντας ότι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία που θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μεταξύ των εταιρειών αυτών ήταν και η Intellexa, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Ταλ Ντίλιαν στο Reuters τον Απρίλιο του 2020 βρισκόταν στη διαδικασία εγκατάστασης συστημάτων ιχνηλάτησης επαφών σε δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, τη δουλειά αυτή, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της πανδημίας, την πήρε η αμφιλεγόμενη Palantir.

Λίγο διάστημα μετά τη συνέντευξη του Ντίλιαν στο Forbes, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Κύπρο με το «κατασκοπευτικό βαν», όπως ονομάστηκε, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2019 η Αστυνομία να προχωρήσει στην κατάσχεση του οχήματος, σε έρευνες στα γραφεία της εταιρείας, στη σύλληψη τριών Ελληνοκυπρίων υπαλλήλων της (που εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι) και προς τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης (αναβαθμίστηκαν σε διεθνή τον Ιανουάριο 2020) για τρία ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ταλ Ντίλιαν, που στο μεταξύ είχε φύγει από την Κύπρο. Η Wispear σχολιάζοντας την κινητοποίηση των κυπριακών αρχών σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις της, έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια και κυνήγι μαγισσών σε βάρος της. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, η κυπριακή αστυνομία αποκάλυψε διαρροή μεγάλου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων επιβατών μέσω του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας του αεροδρομίου Λάρνακας. Τα δεδομένα πολιτών εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αστυνομία της Κύπρου στο δικαστήριο, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ιδιωτικής εταιρείας, η οποία σχετίζεται με το βαν.

Τελικά τον Νοέμβριο του 2021, δύο χρόνια μετά τον σάλο που ξέσπασε στη γειτονική χώρα, η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε με αναστολή της ποινικής δίωξης για τα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα και την εταιρεία να είναι η μόνη που παραπέμφθηκε στο κακουργιοδικείο. Στην Wispear επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους €950.000 για παραβίαση της αρχής της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και διαφάνειας. Η επιβολή του διοικητικού προστίμου «δεν αφορά στις οποιεσδήποτε τυχόν ποινικές ευθύνες της εταιρείας ήθελε κριθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι πελάτες

Παρότι ο Ταλ Ντίλιαν υποστήριξε στο Forbes και επανέλαβε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι τα κατασκοπευτικά εργαλεία που εμπορεύεται η Intellexa προορίζονται για κρατικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου διεθνώς, άλλα λέει η αγωγή που κατέθεσε (και) εναντίον του ένας εκ των τεσσάρων μετόχων της Aliada (μητρικής της Wispear/Passitora), με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Άβι Ρούμπινσταϊν, που μεταξύ άλλων κατηγορεί τον Ντίλιαν ότι η συνέντευξή του στο Forbes κόστισε στην εταιρεία μία προσοδοφόρα συμφωνία με ιδιώτη πελάτη, με τον οποίον η εταιρεία είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν.

Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, το Citizen Lab στο πλαίσιο της έρευνάς του για το spyware Predator κατέληξε ότι μεταξύ των πελατών του πιθανώς να συγκαταλέγεται και η ελληνική κυβέρνηση. Ξεχωριστή έρευνα από το Meta για τη βιομηχανία των κυβερνομισθοφόρων που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα με κάπως μεγαλύτερη σιγουριά. «Η έρευνά μας εντόπισε πελάτες στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Στους στόχους της Cytrox και των πελατών της περιλαμβάνονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Αρμενίας». Το Citizen Lab είχε μοιραστεί με το Meta τα ευρήματα της δικής του έρευνας για το Predator.

Τα ξένα δημοσιεύματα αναπαρήχθησαν σε πολύ περιορισμένο βαθμό από τα ελληνικά ΜΜΕ, παρότι λίγες εβδομάδες πριν τη δημοσίευση των συγκεκριμένων ερευνών, στα μέσα Νοεμβρίου, η Εφημερίδα των Συντακτών με αποκλειστικό δημοσίευμά της αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί πολίτες, υπαλλήλους οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό, δημοσιογράφους και δικηγόρους. Από την αποκάλυψη της εφημερίδας ο δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης του inside story Σταύρος Μαλιχούδης ανακάλυψε ότι ανήκει σε όσους παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Η έρευνα της ομάδας ασφαλείας του Meta οδήγησε στον αποκλεισμό περίπου 300 λογαριασμών από τις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram που σχετίζονταν με την Cytrox. Η ίδια έρευνα αποκάλυψε και ένα ευρύ πλέγμα domains που θεωρείται ότι η Cytrox χρησιμοποίησε για να πλαστογραφήσει νόμιμες ειδησεογραφικές οντότητες στις χώρες ενδιαφέροντος και να μιμηθεί νόμιμες υπηρεσίες συντόμευσης URLs και μέσα κοινωνικών δικτύων, ώστε να «μολύνει» με το κατασκοπευτικό λογισμικό της τους χρήστες-στόχους.

Το σχετικό παράρτημα της έρευνας του Meta περιλαμβάνει περισσότερες από 310 πλαστές ιστοσελίδες. Εξ αυτών οι 42 φαίνεται να στήθηκαν αποκλειστικά για να παραπλανήσουν ενδεχόμενους στόχους εντός Ελλάδας.

Ιστοσελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος
adservices[.]gr[.]com heiiasjournai[.]com pronews[.]gr[.]com
altsantiri[.]news hellasjournal[.]company protothema[.]live
bi[.]tly[.]gr[.]com hellasjournal[.]website sepenet[.]gr[.]com
bmw[.]gr[.]com hempower[.]shop stonisi[.]news
citroen[.]gr[.]com insider[.]gr[.]com suzuki[.]gr[.]com
cnn[.]gr[.]com kathimerini[.]news tiny[.]gr[.]com
crashonline[.]site kranos[.]gr[.]com tly[.]gr[.]com
ebill[.]cosmote[.]center nassosblog[.]gr[.]com tovima[.]live
efsyn[.]online newsbeast[.]gr[.]com ube[.]gr[.]com
enikos[.]news nissan[.]gr[.]com viva[.]gr[.]com
ereportaz[.]news onlineservices[.]gr[.]com yout[.]ube[.]gr[.]com
espressonews[.]gr[.]com orchomenos[.]news youtube[.]gr[.]live
ferrari[.]gr[.]com paok-24[.]com zougla[.]gr[.]com
fimes[.]gr[.]com politika[.]bid zougla[.]news
Η εταιρική παρουσία στην Ελλάδα και ο τζίρος

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αναζητήσαμε με τη βοήθεια του Linked Business τα ίχνη της Intellexa στην Ελλάδα, αφού όπως αναφέρει το Citizen Lab, πλέον λειτουργεί (και) από τη χώρα μας. Εκτός από την INTELLEXA ΑΕ, εντοπίσαμε ακόμη δύο συν μία εταιρείες με την ίδια μητρική, την ιρλανδική THALESTRIS LIMITED. Οι INTELLEXA ΑΕ, HERMES TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ και APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ ιδρύθηκαν στις 11 Μαρτίου 2020, με αντικείμενο τις Υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές και η FEROVENO LIMITED εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στις 15/10/2020, ως υποκατάστημα κυπριακής εταιρείας, με αντικείμενο την ανάπτυξη και αδειοδότηση προϊόντων λογισμικού ανάλυσης δεδομένων. Η έδρα των τριών πρώτων νομικών οντοτήτων βρίσκεται σύμφωνα με το ΓΕΜΗ στην ίδια διεύθυνση στο Κολωνάκι, ενώ τα γραφεία της FEROVENO είναι στο Ελληνικό, στην ίδια διεύθυνση όπου INTELLEXA, APOLLO και HERMES έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα.

Εκ των δύο διευθυντών της THALESTRIS LIMITED με έδρα στο Δουβλίνο είναι και η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, δεύτερη σύζυγος του Ταλ Ντίλιαν. Οι μετοχές της ιρλανδικής εταιρείας είναι στα χέρια του Ελβετού Αντρέα Γκαμπάτσι (Andrea Gambazzi), ατόμου που συναντάμε στο παρελθόν σε διάφορες εταιρείες μαζί με τον Ταλ Ντίλιαν (π.χ. εδώ και εδώ). Ο Γκαμπάτσι ελέγχει το 51,41% των δικαιωμάτων της THALESTRIS LIMITED και λειτουργεί ως trustee για άλλα πρόσωπα που κατέχουν το υπόλοιπο 48,59% των δικαιωμάτων ψήφου.

Στην Ελλάδα, στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί ο Φέλιξ Μπίτζιος (ήταν και νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της FEROVENO έως τις 15/11/2021), το άλλοτε «πρόσωπο» του ομίλου Libra (συμφερόντων οικογένειας Λογοθέτη) στην Ελλάδα. [Ο όμιλος Libra έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπίτζιου και συνεργατών (συμπ. του Ηλία Κυριακίδη) από το 2020 για ανεξάρτητα ζητήματα.].

Η Thalestris σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στο ιρλανδικό μητρώο επιχειρήσεων, κατέγραψε για την χρήση του 2020 κύκλο εργασιών €20.814.079. Εξ αυτών τα €18.859.851 προήλθαν από πώληση προϊόντων λογισμικού και τα υπόλοιπα από υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης λογισμικού και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Γεωγραφικά ο τζίρος της ιρλανδικής Thalestris κατανέμεται ως εξής:

Ο τζίρος της Thalestris
Μέση Ανατολή €11.229.050
Ευρώπη €4.269.311
Λατινική Αμερική €2.295.718
Ασία €1.997.000
Αφρική €1.023.000

Οι ελληνικές INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES για την ίδια χρονιά (2020) κατέγραψαν αθροιστικά τζίρο της τάξης των €1.512.125. Όπως διαβάζουμε στις οικονομικές καταστάσεις και των τριών, «το Διοικητικό Συμβούλιο, τόσο κατά την χρήση που έκλεισε όσο και σε αυτή που διανύεται, κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντεπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της αγοράς, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού και της ανάγκης προσεκτικής επιλογής πελατών».

Η κυπριακή FEROVENO (που έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα) το 2020 είχε κύκλο εργασιών €565.618.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με την Intellexa μέσω της φόρμας επικοινωνίας που υπάρχει στην ιστοσελίδα της. Το τηλέφωνο που είναι καταχωρημένο στο ΕΒΕΑ και για τις τρεις θυγατρικές ΑΕ της Thalestris αντιστοιχεί στο λογιστικό γραφείο ELG KYRIAKIDES FINANCE S.A. TAX CONSULTANTS. Σε επικοινωνία μας με την γραμματεία, μάς ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να μας δώσουν απευθείας στοιχεία επικοινωνίας με την Intellexa (όπως π.χ. το e-mail της εταιρείας ή εκπροσώπου της), ωστόσο μας διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν στον πελάτη τους το αίτημά μας για επικοινωνία. Με δική μας πρωτοβουλία αποστείλαμε στο λογιστικό γραφείο τα ερωτήματά μας προς την Intellexa με την παράκληση να τα προωθήσει, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απόκριση.

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
3

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.