Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cespyware29402709463_a29dfe6992_k.jpg
[Blogtepreneur/Flickr.com]

To νέο λογισμικό κατασκοπίας Predator και οι δουλειές στην Ελλάδα

Δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, από το Citizen Lab και το Meta, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πελάτες του κακόβουλου λογισμικού υπάρχουν και στη χώρα μας.
[Blogtepreneur/Flickr.com]

Η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρότι είχε και εγχώριο ενδιαφέρον. Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 το εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Τορόντο Citizen Lab, που ασχολείται με τις ψηφιακές απειλές κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιοποίησε μία μακροσκελή έρευνα για ένα μέχρι πρότινος άγνωστο λογισμικό κατασκοπίας (spyware) ονόματι «Αρπακτικό» (Predator), με πελάτες πιθανώς (και) στη χώρα μας.

Το Predator, όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές του Citizen Lab, είχε μολύνει το κινητό ενός μέλους της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης που ζει εξόριστο στην Τουρκία, όπως και την τηλεφωνική συσκευή ενός επίσης εξόριστου Αιγύπτιου παρουσιαστή μιας δημοφιλούς ειδησεογραφικής εκπομπής και ένθερμου επικριτή του καθεστώτος Σίσι.

Τα λογισμικά κατασκοπίας και το ανύπαρκτο ρυθμιστικό πλαίσιο

Τα spyware είναι λογισμικά που μπορούν να εγκατασταθούν απομακρυσμένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablet και έξυπνα κινητά χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη ή εν αγνοία του, με τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν «σιωπηλά» και με μη ανιχνεύσιμο τρόπο στη συσκευή και τις ρυθμίσεις της. Σκοπός είναι να συλλέγουν και να μεταδίδουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα (π.χ. γεωγραφικό στίγμα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη