Νέες διώξεις κατά επικριτών του καθεστώτος Έρντογαν

Με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης συνελήφθη η διεθνούς φήμης ιατροδικαστής και πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζάντζι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Η τουρκάλα γιατρός και ακτιβίστρια Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζάντζι στέκεται μπροστά από το δικαστήριο Caglayan στην Κωνσταντινούπολη, 19/12/2018. [Yasin AKGUL/AFP]

Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζάντζι (Şebnem Korur Fincancı) είναι μια ασυνήθιστα γενναία γυναίκα, ακόμη και για τα δεδομένα της Τουρκίας. Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου και διακεκριμένη ιατροδικαστής, αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα της. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η τουρκάλα γιατρός είναι μία από τις σημαντικότερες αγωνίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.

Το έργο της Κορούρ Φιντζάντζι υπήρξε καθοριστικής σημασίας προκειμένου να δημιουργηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το «Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης», το κορυφαίο εγχειρίδιο για την τεκμηρίωση των βασανιστηρίων.

Η 63χρονη γιατρός έχει συνηθίσει να ζει και να εργάζεται στον κύκλο που ορίζει το στόχαστρο των τουρκικών αρχών. Έχει υποστεί διώξεις, έχει επανειλημμένα επισκεφθεί το γραφείο του ανακριτή, έχει οδηγηθεί στη φυλακή – πιο πρόσφατα το 2016, όταν συμμετείχε σε εκδήλωση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και σε ένδειξη συμπαράστασης στους υπό δίωξη δημοσιογράφους της χώρας.

 

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.