Η επιχείρηση που αποκάλυψε την στενή σχέση Μαφίας και Μασονίας

Επιχείρηση του εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι οδήγησε στη σύλληψη 300+ μαφιόζων, δικαστικών και αστυνομικών. Κυρίως ξεσκέπασε τη σχέση της Ντραγκέτα με τα «λευκά κολάρα», που στηρίχτηκε πάνω στο οικοδόμημα των ιταλικών στοών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'

Στις 19 Δεκεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στην Ιταλία, και όχι μόνο, μια αστυνομική επιχείρηση που απαίτησε τη συμμετοχή 3.000 καραμπινιέρων. Συνολικά 334 άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους πολιτικοί, δικηγόροι, λογιστές και ένας διευθυντής της αστυνομίας, με τις κατηγορίες να ποικίλλουν: από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, φόνο και εκβιασμό, μέχρι ξέπλυμα χρήματος και τοκογλυφία. Ήταν το αποκορύφωμα της επιχείρησης Rinascita Scott που κεντρικό στόχο είχε μια από τις πιο ισχυρές «οικογένειες» της Ντράγκετα, την Oικογένεια Μανκούζο που δραστηριοποιείται κυρίως στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια.

Η Ντράγκετα, η μεγαλύτερη σήμερα εγκληματική οργάνωση της Ιταλίας που έχει υπερσκελίσει τις έτερες οργανώσεις της Μαφίας, την Καμόρα και την Κόζα Νόστρα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από το τέλειο franchise καθώς δεν υπάρχει πλευρά της πολιτικής και οικονομικής ζωής που να μην έχει εισχωρήσει. Σήμερα, όμως, ένας δικαστικός κομήτης προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να έχει και πάλι εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Οι συλλήψεις δεν περιορίστηκαν στη Καλάμπρια, όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο της Ντραγκέτα, αλλά εκτάθηκαν σε 12 επαρχίες της Ιταλίας, όπως και στην Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο Νικόλα Γκρατέρι, εισαγγελέας του Καταντζάρο, της πρωτεύουσας της Καλάμπρια, χαρακτήρισε την 19η Δεκεμβρίου «ιστορική μέρα». Τρία και πλέον χρόνια ερευνών συμπυκνώθηκαν σε 1.263 σελίδες του πορίσματος της Εισαγγελίας και αποκάλυψαν τις στενές σχέσεις μεταξύ της φατρίας Μανκούζο, πολιτικών και επιχειρηματιών με ενδιάμεσους κρίκους μέλη της ιταλικής μασονίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.