Το μυστήριο με το ιαπωνικό πλοίο που έσωσε πρόσφυγες στη Σμύρνη

Σαν σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 1922, ξέσπασε η φωτιά στη Σμύρνη. Τότε ο πλοίαρχος του ιαπωνικού εμπορικού πλοίου TOKEI MARU άδειασε τα αμπάρια του και πέταξε στη θάλασσα πολύτιμα εμπορεύματα, για να σώσει 825 Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες μεταφέροντάς τους στον Πειραιά, μακριά από την οργή των Τούρκων. Το όνομά του και η τύχη του πλοίου είναι ακόμα σήμερα άγνωστα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[Από την ταινία animation του Ζάχου Σαμολαδά “Tokei Maru”]

Παρά τους διορθωτικούς φακούς της γιαγιάς μου, ο κόσμος παρέμενε θολός. Η Δεισδαιμόνα δεν καταλάβαινε για ποιο λόγο γινόταν πόλεμος. Στη Σμύρνη η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που έστειλε πλοία για να σώσει πρόσφυγες. Η γιαγιά μου διατήρησε ένα ισόβιο αίσθημα ευγνωμοσύνης. Όταν ο κόσμος έφερνε στην κουβέντα την αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, έλεγε: «Μη μου μιλάτε για ένα νησάκι στη μέση του ωκεανού. Δεν είναι αρκετά μεγάλη αυτή η χώρα και πρέπει να πάρουν κι όλα τα νησιά;».(Τζέφρυ Ευγενίδης, Middlesex, εκδόσεις Πατάκης, σελ 246)

Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τόκιο Νανάκο Μουράτα Σαουαγιανάτζι έπεσε πάνω σε αυτό το απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Τζέφρυ Ευγενίδη Middlesex. Η Δεισδαιμόνα, γιαγιά του κεντρικού ήρωα του βιβλίου, είναι μια πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που μετανάστευσε στις ΗΠΑ μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, και σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Αμερικανών, που μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ ήταν εχθρικοί απέναντι στην Ιαπωνία, αυτή είχε μόνο καλά λόγια να πει. Ήταν η δεύτερη φορά που η κ. Μουράτα συναντούσε την πληροφορία για ένα ιαπωνικό πλοίο που έσωσε πρόσφυγες από το Σμύρνη, το 1922. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, στη διάρκεια παραμονής της στην Ελλάδα, ως φοιτήτρια νεοελληνικών σπουδών είχε ακούσει κάτι αντίστοιχο αλλά θεώρησε ότι επρόκειτο για κάποια φήμη χωρίς βάση. Γιατί ένα ιαπωνικό πλοίο να βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σμύρνη; Και γιατί να βοηθήσει Έλληνες, τη στιγμή που η Ιαπωνία είχε δηλώσει ουδετερότητα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο στη Μ. Ασία; Αφότου διάβασε το βιβλίο του Ευγενίδη, όμως, αυτή η ιστορία δεν έφευγε από το μυαλό της.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.