Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-yko.jpg
Τα ΥΚΩ χρηματοδοτούν έμμεσα την παραγωγή ρεύματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με σταθμούς όπως αυτός, στα Λινοπεράματα της Κρήτης. [Αντώνης Γενναράκης]

Το μυστήριο με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα ΥΚΩ της ΔΕΗ

Τελικά ποιος έχει δίκιο, η ΔΕΗ που λέει ότι το δημόσιο της χρωστά 735 εκατ. ευρώ, ή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που βάζει κάτω τα νούμερα και δεν της βγαίνουν; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο υψηλότατο κόστος πετρελαίου που ισχυρίζεται η ΔΕΗ ότι πλήρωσε για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, τη στιγμή που οι τιμές είχαν πέσει κατά 50%.
Τα ΥΚΩ χρηματοδοτούν έμμεσα την παραγωγή ρεύματος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με σταθμούς όπως αυτός, στα Λινοπεράματα της Κρήτης. [Αντώνης Γενναράκης]

Το ποσό που βλέπουμε στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος δίπλα από τη συντομογραφία «ΥΚΩ», καλύπτει το κόστος της ειδικής (χαμηλότερης) τιμολόγησης ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, όπως είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις σε νησιά, οι πολύτεκνοι, οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ) κ.λπ.

Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία, επειδή πολλά νησιά δεν είναι συνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού (ακόμα και κάποια μεγάλα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος), ηλεκτροδοτούνται με πανάκριβες μονάδες μαζούτ και ντίζελ. Για να έχουν τα ίδια τιμολόγια με την υπόλοιπη χώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ζουν εκεί επιδοτούνται μέσω των ΥΚΩ, τις οποίες πληρώνουν όλοι οι άλλοι συνεπείς καταναλωτές.

Οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ αποτελούν τα τελευταία χρόνια ολοένα και σημαντικότερο ποσοστό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ανήκουν στις περίφημες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που περιλαμβάνουν και το κόστος για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), μέσω του οποίου επιδοτούνται οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η αινιγματική διαφορά στο ποσό για τις ΥΚΩ

Η διοίκηση της ΔΕΗ έσπευσε προ μηνών να μοιράσει φυλλάδιο στους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη