Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-trees2.jpg
Bae Bien-U, Pinos (Pine Trees), 1992, impreso en placa de aluminio, Seoul.

Η μυστική ζωή των δέντρων

Τα δέντρα είναι κάτι περισσότερο από οργανισμοί που μας παρέχουν ξυλεία, σκιά, οξυγόνο ή ένα χώρο αναψυχής και διασκέδασης. Έχουν φίλους, οικογένεια και κοινωνική ζωή. Νιώθουν μοναξιά και πόνο, έχουν μνήμη και επικοινωνούν μεταξύ τους με μια πολύπλοκη γλώσσα.
Bae Bien-U, Pinos (Pine Trees), 1992, impreso en placa de aluminio, Seoul.

Αυτό τον συναρπαστικό μυστικό κόσμο των δασών, που είναι γνωστός εδώ και χρόνια στους βιολόγους, περιγράφει στο μπεστ-σέλερ Η μυστική ζωή των δέντρων o Γερμανός δασοφύλακας Peter Wohlleben. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν υπεύθυνος για την εμπορική εκμετάλλευση ενός δάσους στην περιοχή Άιφελ της Γερμανίας και η βασική του αρμοδιότητα ήταν η μεγιστοποίηση της παραγωγής που εξυπηρετούσε την τοπική βιομηχανία ξυλείας.


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις το άρθρο; Άκουσε το podcast από την Μυρτώ Λεγάκη:

Περισσότερα inside podcasts εδώ.


Η φροντίδα και ευημερία του δάσους είχαν νόημα μόνο στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ο Wohlleben εξέταζε τη λειτουργία του οικοσυστήματος με γνώμονα την ποιότητα και ποσότητα ξυλείας που θα απέφερε. Σταδιακά έχασε οποιαδήποτε εκτίμηση για τα δέντρα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κάτι ζωντανό γίνεται εμπόρευμα. Όπως λέει, «γνώριζα για τη μυστική ζωή των δέντρων όσα γνωρίζει ένας χασάπης για τη συναισθηματική ζωή των ζώων».

Image
peter-wohlleben.jpg

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, άρχισε να διοργανώνει μαθήματα επιβίωσης και εκδρομές στο δάσος που διαχειριζόταν. Ίδρυσε και ένα εναλλακτικό νεκροταφείο πωλώντας τάφους κάτω από μεγάλα αιωνόβια δέντρα. Καθώς περνούσε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη