Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cemuskneuralink.jpg
Ο Ίλον Μασκ.

Πρόοδος ή εφιάλτης: Ο Μασκ φέρνει το ανθρώπινο μυαλό ακόμη πιο κοντά στη μηχανή

Ο Ίλον Μασκ μέσω της πλατφόρμας Neuralink φιλοδοξεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια αποτελεσματική, πιο προσιτή και λιγότερο επικίνδυνη διεπαφή του εγκεφάλου με τον υπολογιστή. Στόχος του η θεραπεία ασθενειών και η βελτίωση των ανθρώπινων ικανοτήτων, προκειμένου η νοημοσύνη μας να μην ξεπεραστεί από την τεχνητή. Ποια είναι όμως τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν;
Ο Ίλον Μασκ.

Ο άνθρωπος που θέλει να οικοδομήσει βιώσιμο πολιτισμό στον Άρη ('Ιλον Μασκ) ώστε να έχουμε εναλλακτική όταν ο πλανήτης δεν θα μας χωράει ή δεν θα μας αντέχει άλλο, έχει και μία ακόμη ανησυχία. Ίσως βασικότερη: Φοβάται ότι οι μηχανές πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Επειδή, όπως ισχυρίζεται, είναι αδύνατο να εμποδίσουμε την εξέλιξη, το πιο λογικό είναι μετριάσουμε τις συνέπειές της.

Ο πιο λογικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η συνύπαρξη ανθρώπων και μηχανών, και το πρώτο βήμα σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο entrepreneur, είναι η ολοκληρωμένη διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενός υπολογιστικού συστήματος.

Άμεσος στόχος του είναι η ολοκλήρωση και επιτυχής δοκιμή της πλατφόρμας που θα επιτρέπει τη μεταφορά εντολών και δεδομένων. Ίσως στο μέλλον η πλατφόρμα να επιτρέπει και την ανταλλαγή και το download σκέψεων, τη διατήρηση των αναμνήσεων και την αναπαραγωγή ονείρων. Παράλληλα, θα μπορεί να διορθώνει δυσλειτουργίες του εγκεφάλου και, γιατί όχι, να θεραπεύει ανίατες μέχρι σήμερα ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ ή ορισμένες ψυχικές διαταραχές.

Σας ακούγονται ως sci-fi φαντασιώσεις όλα αυτά; Κι όμως, η ανάγνωση της δραστηριότητας του νου είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ο Μασκ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη