Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cewwiimuseum000_l742v.jpg
Το Μουσείο Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντανσκ. [Wojtek Radwanski/AFP]

Πολωνία: Η ιστορική μνήμη στο απόσπασμα

Ήταν το πρώτο μουσείο που επιχειρούσε να αφηγηθεί όλα τα κεφάλαια της σύνθετης, περίπλοκης ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Σήμερα είναι το σύμβολο ενός πολέμου για τον έλεγχο της ιστορικής μνήμης. Ο πρώην διευθυντής του μας αφηγείται το χρονικό μιας σκληρής αναμέτρησης.
Το Μουσείο Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Γκντανσκ. [Wojtek Radwanski/AFP]

Ξεκίνησε ως ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα πολιτισμού στην Ευρώπη των τελευταίων χρόνων. Το σχέδιο των ανθρώπων που το οραματίστηκαν προέβλεπε ότι θα ξεχώριζε ως το πιο ενδιαφέρον μουσείο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πριν ακόμη ολοκληρωθεί, συγκαταλεγόταν στα σημαντικότερα ιστορικά μουσεία του κόσμου. Η ιστορία του υπήρξε από την πρώτη στιγμή επεισοδιακή. Και σήμερα, που πια υψώνεται στον ουρανό του Γκντανσκ, στις ακτές της Βαλτικής, αναδεικνύεται στο πιο εύγλωττο σύμβολο ενός άλλου πολέμου: Του πολέμου για την μνήμη και την αφήγηση του παρελθόντος. Κι αν μαίνεται πιο άγριος στην Πολωνία, όπως μαρτυρά η περίπτωση του μουσείου, αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει πως περιορίζεται στο έδαφός της.

Τα εγκαίνια του Πολωνικού Μουσείου για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2017. Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Πιοτρ Γκλίνσκι, απουσίαζε. Έναν μήνα αργότερα, θα έδινε εντολή για τη συγχώνευσή του με ένα μικρό μουσείο, που είχε μόλις φτιαχτεί, στα γρήγορα, και ήταν αφιερωμένο στη Μάχη του Βέστερπλατε. Από τη μια μέρα στην άλλη, το μουσείο που είχε πάρει εννιά χρόνια για να ολοκληρωθεί, με μια έννοια απορροφήθηκε μέσα σε ένα νέο νομικό σχήμα που περιλάμβανε και τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη