Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cover-rivera.jpg
Diego Rivera, «Όνειρο ενός κυριακάτικου απογεύματος στο πάρκο Αλαμέδα», 1946-1947. [Μuseo Diego Rivera, Μexico City]

Muralismo: O ταραγμένος εικοστός αιώνας στους τοίχους του Μεξικού

Αμέτρητα χιλιόμετρα από τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στους τοίχους της Πόλης του Μεξικού αποτυπώνουν τα φαντάσματα και τα όνειρα του εικοστού αιώνα. Ουτοπίες που έγιναν δυστοπίες, αγώνες για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, ματαιώσεις και πολλή βία. Ο muralismo είναι τέχνη ιδεολογικά στρατευμένη, γεμάτη αντιφάσεις και όμορφα ψέμματα.
Diego Rivera, «Όνειρο ενός κυριακάτικου απογεύματος στο πάρκο Αλαμέδα», 1946-1947. [Μuseo Diego Rivera, Μexico City]

Η Πόλη του Μεξικού, μητρόπολη με είκοσι εκατομμύρια κατοίκους και μύρια πρόσωπα, είναι αξεπέραστα συγκλονιστική και κατάφωρα υποτιμημένη. Παρότι τεράστια, δεν έχει τα δάση ουρανοξυστών που ασχημαίνουν το τοπίο των περισσότερων μεγαλουπόλεων και διατηρεί άρτιο τον μεγαλύτερο και ωραιότερο ιστορικό πυρήνα στον Νέο Κόσμο, γεμάτο από αριστουργήματα της ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής.

Τα μουσεία της είναι τόσα πολλά, γεμάτα έργα τέχνης τόσο ποικίλα, οι δρόμοι της φιλοξενούν τόσες γιορτές διαφορετικών παραδόσεων και τόσες πολιτιστικές δράσεις, που χάνεις τον λογαριασμό. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά στην άλλοτε Τενότς-τιτλάν, πρωτεύουσα των Μεσσίκα (Αζτέκων), αλλά και της Νέας Ισπανίας. Οι συσσωρευμένες μνήμες και τα έργα τέχνης τόσων λαών κάνουν την πόλη μνημείο πανανθρώπινο.

Image
greatciy2.jpg
Diego Rivera, «Η υπαίθρια αγορά της Τλατελόλκο», λεπτομέρεια, 1945, Palacio Nacional. Εντύπωση προκαλεί η απεικόνιση κομμένου ανθρώπινου χεριού, που ο πολεμιστής προσφέρει στη γυναίκα. Θεωρείται παραδοχή του καλλιτέχνη της (σε μικρή κλίμακα) πρακτικής του κανιβαλισμού από τους Μεσσίκα.

Από τα πλέον αξιοπερίεργα πρόσωπα της Πόλης του Μεξικού είναι η καλλιτεχνική παραγωγή γνωστή ως muralismo. Πρόκειται για ντόπια παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και σκέπασε με τοιχογραφίες –ενίοτε γιγάντιες– τους τοίχους πολλών δημοσίων κτιρίων.

Αυτή η παράδοση, που συνεχίζεται ως σήμερα, είναι καθαρά μεξικανική ως προς την τεχνοτροπία και τις ιστορικές και ιδεολογικές της αναφορές. Θυμίζει τόσο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη