Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
marino.jpg

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Σκλαβενίτη

Για να διασωθεί το δίκτυο της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, όπως συζητούν σήμερα οι τράπεζες, θα πρέπει να γίνει ένα ιδιωτικό κούρεμα χρέους αντίστοιχο με εκείνο που έγινε προς τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στο PSI. Και θα χρειαστούν καινούργια χρήματα από τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών, για να στηρίξουν το ακόμα μεγαλύτερο ελληνικό σούπερ μάρκετ. Η εγχείρηση μπορεί να πετύχει, ο ασθενής δεν είναι βέβαιο ότι θα ζήσει.

Ένα μήνα μετά την αίτηση της Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές της σε δικαστήριο της Αθήνας και την απόφαση του δικαστηρίου να την προστατεύσει προσωρινά, μέχρι την εκδίκαση της κυρίως αίτησης στις 21 Σεπτεμβρίου, οι ομάδες εργασίας των τραπεζών καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, σε μια πρόταση εξαγοράς του δικτύου της αλυσίδας-μαμούθ από την εταιρεία Σκλαβενίτης.

Οι λεπτομέρειες ενός αναγκαίου αλλά επικίνδυνου deal

Η πρόταση, που έχει υποβληθεί στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών για να εγκριθεί, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Στη Σκλαβενίτης χορηγούνται δάνεια 360 εκατ. ευρώ με το προνομιακό επιτόκιο 1,5% –πολύ πιο κάτω από το μέσο επιτόκιο της αγοράς– ώστε να πειστεί να κάνει το βήμα να πάρει δάνεια «μέχρι τον λαιμό».
  • Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο νέο σχήμα μέχρι το 25% του μετοχικού του κεφαλαίου, κατ’ αρχήν όμως δεν το ενεργοποιούν, καθώς δεν επιθυμούν να γίνουν σούπερ μάρκετ. Έχουν όμως την επιλογή να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.
  • Τα χρέη της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές της κουρεύονται κατά 40-50%, ενώ τα ενοίκια προς κατόχους ακινήτων εξοφλούνται ολοσχερώς, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
  • Τα χρέη προς το δημόσιο πληρώνονται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη