Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
cegoogleireland.jpg
Τα κεντρικά της Google στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. [Wikimedia Commons]

Μπορεί η Πράξη της ΕΕ για τις Ψηφιακές Αγορές να συγκρατήσει τους κολοσσούς της τεχνολογίας;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πρωτοποριακής νομοθεσίας της ΕΕ, που θα ρυθμίζει την επιχειρηματική συμπεριφορά των λεγόμενων ψηφιακών gatekeepers.
Τα κεντρικά της Google στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. [Wikimedia Commons]

Στις 12 Οκτωβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε την τελική έκδοση της νέας Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή νομοθεσία που θα ρυθμίζει την επιχειρηματική συμπεριφορά των λεγόμενων ψηφιακών gatekeepers – των παρόχων των βασικών υπηρεσιών πλατφόρμας από τις οποίες εξαρτώνται οι επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Οι επιχειρήσεις αυτές απολαμβάνουν μια εδραιωμένη και ανθεκτική δύναμη στην αγορά. Η DMA θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2022 και οι βασικοί κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 2 Μαΐου του επόμενου έτους.

Αν και η πράξη για τις ψηφιακές αγορές δεν είναι άψογη και παραμένουν ορισμένα ερωτήματα, αυτή η νομοθεσία έχει περισσότερες δυνατότητες να περιορίσει την ισχύ των τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά από ό,τι η νομοθεσία περί ανταγωνισμού και θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πλατφόρμες-gatekeepers στην Ευρώπη. Σκοπός της είναι να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και τα τρωτά σημεία που επισημάνθηκαν από την έκθεση Φέρμαν του Ηνωμένου Βασιλείου, την έκθεση Στίγκλερ των ΗΠΑ και την έκθεση Βεστάγκερ της ΕΕ. Ειδικότερα, και οι τρεις υποστήριξαν ότι οι βασικές αγορές πλατφορμών κυριαρχούνται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη