Οικογενειακή επίσκεψη στο ελληνικό μουσείο

Όλοι οι γονείς ξέρουν ότι τα παιδιά δεν αντέχουν πάνω από πέντε λεπτά σε ένα μουσείο, αν δεν υπάρχει κάτι για να τραβήξει την προσοχή τους. Κι όμως, αρκετά μουσεία ακόμα και σήμερα, μπορεί να διαθέτουν εκπαιδευτικά προγράμματα με ραντεβού, αγνοούν όμως τις ανάγκες των –αριθμητικά πολύ περισσότερων– ανεξάρτητων οικογενειακών επισκέψεων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Πριν από λίγο καιρό, μία φίλη ταξίδεψε σε μια ευρωπαϊκή χώρα με τα μικρά παιδιά της. Ήταν μόλις το δεύτερο ταξίδι τους οικογενειακά στο εξωτερικό, και όταν βρεθήκαμε είχαν όλοι να μου αφηγηθούν πολλές ευχάριστες στιγμές. Μία από αυτές ήταν η επίσκεψη στο μουσείο ιστορίας της πόλης, στην οποία βρίσκονταν.

Αρχικά τα παιδιά δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα, αλλά δεν πρόλαβαν να παραπονεθούν. Μόλις μπήκαν, η κυρία στην είσοδο τους έδωσε από μία φωτοτυπία, που περιείχε γρίφους τους οποίους έπρεπε να λύσουν, αν ήθελαν να ανακαλύψουν το κουκλάκι-πρωταγωνιστή της ιστορίας, που κρυβόταν σε μία από τις προθήκες.

Μαζί τους έδωσε και κάτι που έμοιαζε με μπρελόκ, όπως μου το περιέγραψαν, από το οποίο κρέμονταν έξι φωτογραφίες, τυπωμένες σε ένα σκληρό υλικό σαν ξύλο. Τους εξήγησε ότι μπορούσαν να ψάξουν να βρουν πού βρισκόταν η κάθε μία στο μουσείο, και τα παρακάλεσε να επιστρέψουν το μπρελόκ στη θέση του πριν φύγουν.

Τα παιδιά αρχικά ακούμπησαν σε μία άκρη τα πράγματα, αλλά με λίγη παρότρυνση από τους γονείς τους τα ξαναέπιασαν και τελικά κατέληξαν να περάσουν μία ολόκληρη ώρα στο μουσείο (θαύμα, ορκίζονται οι γονείς) τρέχοντας πίσω από τον “θησαυρό”. Όταν ανακάλυψαν το κουκλάκι, έγινε πάρτυ. Το ίδιο με τις φωτογραφίες.

Έφυγαν όλοι χορτασμένοι από την εμπειρία, έχοντας μάθει πολύ περισσότερα από όσα περίμεναν ότι θα τους ενδιέφεραν, για την ιστορία της συγκεκριμένης πόλης. Η εμπειρία τους, μου είπαν, ήταν σημαντική και για έναν άλλο λόγο: ένιωσαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος σεβάστηκε και υποδέχτηκε όλη την οικογένεια μαζί, όχι ξεχωριστά τα ενήλικα μέλη της και τα ανήλικα.

Το κόστος βέβαια για το μουσείο ήταν μηδαμινό: μία ζωγραφισμένη φωτοτυπία, και το μπρελόκ που είχε χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές. Έψαξα να βρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, κάνοντας μια βόλτα στα μεγαλύτερα μουσεία της πρωτεύουσας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.