Μόνη απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Μια ηπατοπαθής, γυναίκες στην αρχή της ενήλικης ζωής τους και νέοι γονείς ανακαλύπτουν ότι, τελικά, δεν νοιάζεται για όλους το σύστημα Υγείας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Gerhard Richter, Seascape, 1975, oil on canvas [Private collection, New York]
Gerhard Richter, Seascape, 1975, oil on canvas [Private collection, New York]

Η 55χρονη γυναίκα που κάθεται απέναντί μου είναι ήρεμη και σαφής: «Ακόμη κι αν μου πουν ότι θα γίνω πειραματόζωο σε κάποια θεραπεία, θα πάω με μεγάλη χαρά. Θέλω να γίνω καλά! Δεν αντέχω να ζω άλλο με τον ιό. Δεν την βγάζω, καταλαβαίνετε;» Βαριά ταλαιπωρημένη από το δημόσιο σύστημα Υγείας, διηγείται ήρεμα την απίστευτη περιπέτειά της.

Η ιστορία της Βαρβάρας 

Το 1971, σε ηλικία 10 ετών, η Βαρβάρα ένιωθε για κάποιον καιρό ένα συνεχή πόνο στο πόδι. Μια μέρα στο σχολείο χτύπησε, ήταν ένα απλό κάταγμα, όμως ο πόνος έγινε αβάσταχτος. Στην ακτινογραφία στο νοσοκομείο οι γιατροί είδαν την κύστη, έπασχε από κυστική αλλοίωση κεφαλής μηριαίου οστού. Έπρεπε να κάνει εγχείρηση. Ήταν ένα δύσκολο και πολύωρο ορθοπεδικό χειρουργείο που απαίτησε μετάγγιση αίματος. Ακολούθησαν άλλες δύο εγχειρήσεις το 1973 και το 1974, άλλες δύο μεταγγίσεις. 

Το 1997, στα 36 της,  έμεινε έγκυος. Οι εξετάσεις για ηπατίτιδα είχαν γίνει πια υποχρεωτικές για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Τότε ανακάλυψε ότι έχει ηπατίτιδα C. Ο ιός είχε μεταδοθεί σε κάποια από τις τρεις μεταγγίσεις στις οποίες είχε υποβληθεί είκοσι χρόνια πριν. «Τρόμαξα πολύ. Η ένταση ήταν μεγάλη. Μπήκα σε θεραπεία με ιντερφερόνη, από εκεί ξεκινούσαν τότε οι γιατροί. Οι πρώτες παρενέργειες ήταν τρομερές: πυρετός, κρυάδες. Ο γιατρός μου είπε ότι θα συνηθίσω. Πράγματι, κάπως συνήθισα. Η θεραπεία διάρκεσε ένα χρόνο, αλλά όταν έκανα την εξέταση HCV-RNA, το ιικό φορτίο στον οργανισμό μου ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η θεραπεία είχε αποτύχει».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.