Οριακή ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

«Περιμέναμε τα χειρότερα. Τα καταφέραμε όμως. Μετά από λίγο καιρό ήρθε και με αγκάλιασε. Στην αρχή δεν τον αναγνώρισα, τον θυμόμουν γεμάτο κακώσεις και τον ξανάβλεπα κανονικό άνθρωπο». Η Εντατική, το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
[Roane Medical Center]

Υπάρχει ένας τόπος όπου περισσότερο από οπουδήποτε αλλού η ανθρώπινη ύπαρξη μοιάζει με ξεκουρδισμένο εκκρεμές που αδρανοποιείται στο μεσαίο χώρο, στο κενό σημείο ανάμεσα στο όλον και το τίποτα, ανάμεσα στη θριαμβευτική επιβεβαίωση και τον απόλυτο εκμηδενισμό, στο μεταιχμιακό σύμπαν μεταξύ ζωής και θανάτου, σε μια ιδιότυπη αλληγορία φωτός και σκοταδιού.

Είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτοί οι ολόλευκοι, αυστηροί, υπερσύγχρονοι θάλαμοι, αποκομμένοι από τη φασαρία και την κίνηση του υπόλοιπου νοσοκομείου, γεμάτοι αθόρυβες προσδοκίες και αβάσταχτες ματαιώσεις. Είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ύστατο καταφύγιο των βαριά ασθενών, των ανήμπορων οργανισμών που βρίσκονται διασωληνωμένοι και καθηλωμένοι σε συνθήκες στέρησης και φαρμακευτικής καταστολής, των ανθρώπων που βιώνουν την τρομακτική γειτνίαση του θανάτου και την αφυδάτωση της υποκειμενικότητάς τους.

Μια διαρκής μάχη είναι η Εντατική, άνιση, ασύμμετρη και ολοκληρωτική που άλλοτε σβήνει στην ευθεία ασάλευτη γραμμή της απώλειας κι άλλοτε γλιστράει, ξεφεύγει κι επιστρέφει εξαντλημένη αλλά χαρούμενη στη δική μας πλευρά. Επιστρέφει στη ζωή.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.