Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceclchangeandmonuments35.jpg
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτεται από νερό εξαιτίας πλημμυρών λόγω υπερχείλισης του ποταμού Βαφύρα.

Τα μνημεία αντιμέτωπα με την κλιματική αλλαγή

Η σοβαρότητα των νέων κλιματολογικών δεδομένων απαιτεί εγρήγορση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων, που θα περιλαμβάνουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, βρισκόμαστε ακόμα στο μηδέν.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, μεγάλο μέρος του οποίου καλύπτεται από νερό εξαιτίας πλημμυρών λόγω υπερχείλισης του ποταμού Βαφύρα.

Αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, μία εορταστική εκδήλωση γίνεται στη Ρόδο. Παρόντες είναι εκπρόσωποι των υπουργείων Πολιτισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της UNESCO. Ο λόγος του εορτασμού, η συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας «για την προστασία, την ανάδειξη, τη διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Image
rodos.jpg
Από την ομιλία του δημάρχου Ρόδου στην εκδήλωση. [rhodes.gr]

Σε κανέναν από τους λόγους που εκφωνήθηκαν όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την επιζητούμενη βιωσιμότητα της πόλης η άνοδος της στάθμης της θάλασσας –πόσο μάλλον να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής της– ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Μόλις πριν από έναν μήνα ωστόσο, τον Οκτώβριο, η δημοσίευση έρευνας του γερμανικού Πανεπιστημίου του Κιέλου στο περιοδικό Nature Communications για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου είχε αναδείξει, όσον αφορά την Ελλάδα, τον σοβαρό κίνδυνο πλημμυρών και διάβρωσης των ακτών, τόσο για την μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, όσο και για την παλιά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη