Πόλεμος και αρχαιότητες στη Μέση Ανατολή

Eίναι βαρύ το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι αρχαιότητες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συχνά δε με επωφελούμενη την ανθηρή μαύρη αγορά αρχαιοτήτων στη Δύση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Στις 31 Μαρτίου 2016, ο φωτογράφος Τζόζεφ Έιντ κρατά μια φωτογραφία του πώς ήταν το Ιερό του Βήλου στην Παλμύρα πριν την καταστροφή του από τον ISIS. [JOSEPH EID / AFP]

Η έκδοση ανακοινώσεων πολιτικού περιεχομένου δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από την ηγεσία του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης. Όμως αυτό ακριβώς έπραξαν ο επικεφαλής του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Νέας Υόρκης και ο γενικός διευθυντής του σε κοινή ανοικτή επιστολή τους στις 6 Ιανουαρίου: «Η στοχοποίηση τοποθεσιών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποτροπιαστική για τις συλλογικές αξίες της κοινωνίας μας... Σε αυτή την εποχή προκλήσεων πρέπει να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας την παγκόσμια σημασία της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, των αντικειμένων και των τοποθεσιών που διασυνδέουν τα άτομα, τις κοινότητες και τα έθνη μα την ιστορία και την κληρονομιά τους. Οι σημερινοί ηγέτες και πολίτες έχουν μεγάλες ευθύνες: να προστατεύσουν ζωές αλλά και να προστατεύσουν την πολύτιμη κληρονομιά των γενεών πριν από εμάς».

Δεν χρειαζόταν ονομαστική αναφορά για να αντιληφθεί κανείς ότι η ηγεσία του Met έστρεφε τα πυρά της εναντίον του προέδρου Τραμπ, ο οποίος την προηγουμένη είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ με την ανάρτησή του στο Twitter, όπου ανέφερε ότι η χώρα του έχει επιλέξει 52 θέσεις, ορισμένες «σημαντικές για το Ιράν και την ιρανική κουλτούρα», τις οποίες και θα έπληττε «ταχύτατα και πολύ σκληρά» αν η Τεχεράνη κλιμάκωνε την αντεκδίκησή της για τον φόνο του στρατηγού Σουλεϊμανί (ο αριθμός 52 παρέπεμπε στον αριθμό των Αμερικανών ομήρων μετά την κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, στον αναβρασμό της Ιρανικής Επανάστασης).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.