Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cewagner.jpg
Μισθοφόροι μονάδας του Wagner Group στην έρημο της Συρίας. [Πηγή: CNN]

Για ποιον δουλεύουν οι μισθοφορικοί στρατοί σήμερα;

Ρώσοι μαχητές στο πλευρό του Άσαντ, Τούρκοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Λατινοαμερικανοί στην Υεμένη. Οι μισθοφόροι επιστρέφουν στο προσκήνιο σε ρόλο ημικρατικό και ημιπαράνομο, αυτή τη φορά χωρίς την αίγλη της Λεγεώνας των Ξένων.
Μισθοφόροι μονάδας του Wagner Group στην έρημο της Συρίας. [Πηγή: CNN]

«Η απόπειρα του κράτους να συγκεντρώσει το μονοπώλιο της βίας στα χέρια του μοιάζει να οδηγείται σε αποτυχία», έγραφε ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός Μάρτιν Βαν Κρέβελντ πριν από περίπου 30 χρόνια, στο βιβλίο Η Μεταμόρφωση του Πολέμου. «Τη θέση του κράτους θα καταλάβουν διαφορετικού είδους μαχόμενοι οργανισμοί. Με το πέρασμα του χρόνου οι στολές θα αντικατασταθούν από απλά διακριτικά. Όσοι τα φορούν δεν θα ανήκουν σε στρατούς όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τον όρο», συνέχιζε, βλέποντας τις γραμμές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού σταδιακά να θολώνουν.

Με δυο λόγια

Οι άνθρωποι που πάνε στον πόλεμο για χρήματα δεν είναι κάτι καινούριο. Λέγεται πως όταν ξέσπασαν τα γεγονότα που θα οδηγούσαν στη Γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, μία εταιρεία πήγε στον ΟΗΕ και προσφέρθηκε να επιβάλει την τάξη έναντι 120 εκατ. δολαρίων, με την προσφορά της ωστόσο να απορρίπτεται από τον τότε επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων Κόφι Ανάν, γιατί «ο κόσμος ακόμη δεν είναι έτοιμος να ιδιωτικοποιήσει την ειρήνη». Δύο δεκαετίες μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει· οι μισθοφόροι αναλαμβάνουν πλέον δράση και ως αντιπρόσωποι-proxies κρατικών δρώντων σε πολεμικά μέτωπα σε όλον τον κόσμο, με στόχο την προβολή της ισχύος και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη