Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cetsak.jpg
Ο υπουργός Οικ/κών Ε. Τσακαλώτος μιλά με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου. [Emmanuel Dunand/AFP]

«Mission impossible» τα πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές

Συγκρίνεται η οικονομία της Ελλάδας με αυτές της Δανίας και της Φινλανδίας; Έτσι φαίνεται να πιστεύουν οι δανειστές, που επικαλούνται τις τελευταίες ημέρες ως επιχείρημα τις επιδόσεις των συγκεκριμένων κρατών, λέγοντας ότι αφού αυτά κατάφεραν να έχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες, μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικ/κών Ε. Τσακαλώτος μιλά με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup της 22ας Μαΐου. [Emmanuel Dunand/AFP]

«Κάντε το όπως η Δανία και η Φινλανδία», λένε οι δανειστές στην κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις που κορυφώνονται αυτές τις μέρες, με στόχο έως τις 15 Ιουνίου –όταν συνεδριάζει και πάλι το Eurogroup– να υπάρξει μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ουσιαστικά θα καθορίσουν δεσμευτικά το πλαίσιο των φόρων και των παροχών στο οποίο θα μπορεί να κινείται η Ελλάδα έως το 2060.

Οι δανειστές λοιπόν ζητούν από την Ελλάδα να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 50 περίπου χρόνια, προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία η οποία να μην περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο χρέος πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί το 2016. Και τούτο διότι όσο πιο ψηλά θα είναι τα πλεονάσματα τις επόμενες 10ετίες, τόσο πιο πολύ θα τροφοδοτούν (χωρίς άλλη παρέμβαση των δανειστών) τη μείωση του χρέους.

Αβάσιμες προσδοκίες

Οι εκθέσεις των δανειστών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες καταγράφουν ως στόχο, για να υπάρχει συμφωνία για την αξιολόγηση και το χρέος, την υποχρέωση της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% με 3,5% του ΑΕΠ έως το 2060.

Ο λόγος για τις «Εκθέσεις Βιωσιμότητας Χρέους», που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά τα σενάρια που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη